PERIODIEK # 1 - Oog, Ons Erfdeel, De Volksverheffing en Magazine Littéraire

Op de valreep van 2007: een fonkelnieuwe rubriek waarin de verse nummers van (literaire) tijdschriften en magazines uit binnen- en buitenland de revue passeren en kritisch gemonsterd worden. Ook andere aandachtvasthoudende periodieke papieren verschijnselen krijgen hier hun plaats. Minstens maandelijks maar mogelijk vaker, op De Papieren Man.
°°°Het Amsterdamse Rijksmuseum verleidt ons met Oog, een nieuw magazine dat aspecten van de collectie onder de aandacht brengt, maar al meteen een veel ruimer territorium bestrijkt én dat knap aanpakt. Acht heel verschillende Nederlanders kiezen onder meer hun favoriete werken uit de collectie van het Rijksmuseum, Henny Vrienten bezint zich over schoonheid en Nelleke Noordervliet ontrafelt eveneens wat iets "mooi" maakt. Ook kunst en erotiek worden vlotjes ingebed én er is een rubriek met kijk- en leesboeken. Een slim gemaakt magazine en een visuele aanwinst, dat Oog en voor de prijs (4,95 euro) moet u het allerminst laten.
°°°Het onlangs verschenen nummer van Ons Erfdeel (4, november 2007) brengt veel reflectie en iets minder literatuur dan gewoonlijk. Frits van Oostrom heeft het over de universiteit als het centrum van de verbeelding, Tom Naegels overschouwt politiek Nederland en Paul Demets bekijkt het theateroeuvre van Jan Lauwers na 1998. Hans Groenewegen doorgrondt het werk van dichter Alfred Schaffer. In de centrale bijdrage uit Ons Erfdeel voeren Jan Lauwereyns en Leo Vroman gesprekken 'op de brug tussen poëzie en wetenschap'. Cyrille Offermans is in de recensierubriek uitbundig over de drie fotosynthese-boeken van Rudy Kousbroek: "Kousbroek wordt tegenwoordig nogal eens verweten dat hij een onverbeterlijke, sentimentele en nostalgische mopperkont is, iemand die zijn draai in deze wereld niet kan vinden. Dat laatste mag waar zijn, het eerste voor mijn part ook, maar dat zegt nog niets over het hoge niveau van deze boeken. [...] Want Kousbroek is ook hoogst erudiet, intelligent, origineel, fantasierijk, informeel, speels en geestig, en dat alles tegelijkertijd, voortdurend en zonder veel inzinkingen."
°°°Bij Atlas verscheen De Volksverheffing, Jaarboek voor poëzie 2007, onder redactie van Koen Vergeer en Yves T'Sjoen. De redactie heeft auteurs gevraagd "naar dagboek-achtige verslagen van belevenissen met poëzie. Geen abstracties, maar concrete observaties. Hoe overleeft Mallarmé de supermarkt? Is poëzie dagelijkse kost?" Onder meer Anneke Brassinga, Willem Jan Otten, Geert van Istendael en Erwin Mortier gingen in op het verzoek. Mortiers bijdrage ('Een gedicht zonder poten is doof') valt overigens ook (verkort) op zijn website te lezen. De Volksverheffing bevat ook poëzie van Elma van Haren, Alfred Schaffer, Johan Wambacq, Frans Kuipers en Victor Schiferli.
°°°Het Franse Magazine Littéraire haakt in zijn decembernummer zijn wagonnetje aan bij de spraakmakende tentoonstelling L'Enfer. Eros au secret in de BNF (zie ons eerder bericht). Het thema is dan ook Les enfers du sexe. De Sade à Houellebecq, met alweer een voortreffelijk gespekt én spits geïllustreerd dossier dat een grote bewaarstatus heeft. Attentie voor een opgevist interview met Michel Houellebecq en een gesprek met Emmanuel Pierrat, advocaat gespecialiseerd in 'literaire zaken' (hij verdedigde bijvoorbeeld Houellebecq en de erven Bourdieu en Hugo) en groot verzamelaar van erotica. Voorts in Magazine Littéraire een dubbelinterview over de toekomst van de letteren met Philippe Sollers en Richard Millet.
Tags: Periodiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-12-2007
Verwante berichten
Periodiek
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening