Haruki Murakami op Nederlandse televisie

Heuglijke tijden voor de steeds talrijker wordende fans van het werk van de Japanse schrijver Haruki Murakami (°1949). Deze week verschijnt niet alleen de Nederlandse vertaling van zijn 'doorbraakboek' Norwegian Wood bij uitgeverij Atlas, zondagavond zendt de VPRO op Nederland 2 de intrigerende documentaire Dinner with Murakami uit. In Het uur van de wolf verbindt regisseur Yan Ting Yuen het hedendaagse Japan met de literatuur van Murakami. Het poëtische werkstuk zoomt in op "een cultuur waarin de mensen nog altijd heen en weer geslingerd worden tussen de ijzeren wetten van de groepscultuur en het individualisme dat spreekt uit de boeken van Murakami." Experts en fans van het ook in omvang intussen indrukwekkende werk komen uitgebreid aan het woord. De regisseur probeert Murakami vervolgens te overtuigen tot een ontmoeting, maar dat is verre van evident. Murakami is immers zuinig met interviews en heeft nog nooit opgetreden voor televisie. "Zal hij nu wel op de uitnodiging van Yan Ting Yuen ingaan? En: is er een bijzondere reden waarom hij niet van Chinees eten houdt?" Dinner with Murakami schijnt de veelgelaagde, dromerige, soms surrealistische wereld van Murakami uitstekend te vatten. Onlangs vertelde ook auteur Tim Krabbé op de Nederlandse televisie over zijn gehechtheid aan het werk van Murakami in De wereld draait door, hier opnieuw te bekijken. In het tijdschrift Deus Ex Machina schreef uw dienaar een paar jaar geleden al een uitgebreid essay over Murakami: Een vederlichte vervreemding. Uitgeverij Atlas gaat intussen rustig door met het vertalen van het integrale werk van Murakami. Op deze site staat veel uitstekende achtergrondinformatie over het oeuvre van de Japanse tovenaar met de werkelijkheid (helaas wordt de site amper nog geactualiseerd). En hier lees je het prachtige verhaal On seeing the 100 % perfect girl one beautiful april morning in een adembenemende vormgeving.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening