Biografie én nieuw boek van V.S. Naipaul op komst

Nog dit jaar verschijnt er een geautoriseerde biografie én een nieuwe essaybundel van Nobelprijswinnaar Literatuur 2001 V.S. Naipaul, zo valt te lezen in de boekenrubriek van het Indische weekblad Outlook. De Britse bestsellerauteur en historicus Patrick French was in september 2002 door Sir Vidia al aangeduid als zijn officiële biograaf. French vermoedde aanvankelijk dat de klus hem tien jaar van de straat zou houden, maar buiten alle verwachting is hij vijf jaar eerder dan verwacht klaar. Volgens Outlook heeft French het fiat van de auteur én van zijn bemoeizieke echtgenote: "It has the blessings not only of Sir Vidia, but more important, of his wife as well." In The Times schreef French in 2004 al een lang stuk over de vroege geschriften van Naipaul. In 2003 kwam French nog in het nieuws toen hij een Order of the British Empire weigerde. Die hoge Britse onderscheiding zou hij ontvangen voor zijn bijdrage aan de Indisch-Britse relaties. French verzaakte aan het ereteken, omdat hij vond dat ze "zijn onafhankelijkheid als schrijver" in het gedrang kon brengen. Hetzelfde Outlook weet eveneens dat er zowaar een nieuw boek van de controversiële Naipaul (°1932) op komst is: A writer's world. Ways of seeing and feeling. Dit is opmerkelijk, want de auteur had eerder aangegeven dat schrijven hem tegenwoordig nog maar matig kon boeien. Het zou gaan om een flink uit de kluiten gewassen essay, met 250 pagina's beschouwingen over schrijvers, personen en plaatsen die de op Trinidad geboren schrijver hebben beïnvloed. Het wordt uitkijken of Naipaul, die met het vorderen der jaren steeds grimmiger uit de hoek lijkt te komen, niet weer een aantal grote namen door de mangel haalt. Vorig jaar veegde Naipaul in de Literary Review al de halve Engelse literatuur op een hoopje: van Jane Austen en Charles Dickens tot "de slechtste schrijver ter wereld" Henry James, zie de BBC. Zoals bekend schreef Paul Theroux een weinig vleiend boek (Sir Vidia's Shadow) over zijn op de klippen gelopen vriendschap met V.S. Naipaul.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening