Haruki Murakami weer bekroond

De ster van de Japanse cultauteur Haruki Murakami blijft verder rijzen. Gisteren kreeg hij de Kiriyama Prize toegekend voor zijn recentste verhalenbundel Blind Willow, Sleeping Woman. De Kiriyama Prize, die aan zijn elfde editie toe is, wordt uitgereikt door de NGO Pacific Rim Voices. De onderscheiding is ingesteld om "literatuur te bekronen die bijdraagt tot een groter begrip van de volkeren en naties van de Pacific en Zuid-Aziƫ." De prijs, die 30.000 dollar prijzengeld omvat, wordt elk jaar verdeeld tussen een fictie en een non-fictie boek. Murakami, wiens werk intussen in 38 talen is vertaald, is de eerste Japanse winnaar van de Kiriyama Prize. Nog niet zo lang geleden kreeg Murakami ook de in Japan belangrijke Yomiuri Prize. Volgens de jury bestrijkt Murakami met Blind willow, sleeping woman "the full range of human experience in ways that are instructive, surprising, and relentlessly entertaining." Het boek is een verhalenselectie die 25 jaar schrijven overspant. Bij verschillende gelegenheden heeft Murakami het kortverhaal trouwens zijn geliefkoosde literaire vorm genoemd. Op de shortlist van de Kiriyama Prize figureerde ook The Inheritance of Loss, het met de Booker Prize bekroonde boek van Kiran Desai. De non-fictie Kiriyama Prize ging naar Three Cups of Tea van Greg Mortenson (en David Oliver Relin). Meer over Murakami ook via deze verzamelsite, achtergronden bij Blind Willow, Sleeping Woman via Waterbridgereview. Onlangs zond Het uur van de wolf een vooraf veelbesproken maar uiteindelijk licht ontgoochelende Murakami-documentaire uit, zie hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-03-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening