PERIODIEK # 2 - De Parelduiker, Passionate, Transfuge en Mededelingen Cyriel Buysse

Nieuwe rubriek waarin de verse nummers van (literaire) tijdschriften en magazines uit binnen- en buitenland de revue passeren. Met ook oog voor andere fraaie periodieke papieren verschijnselen, wanneer zij zich aandienen:
°°°Het literair-historische tijdschrift De Parelduiker (uitgeverij Bas Lubberhuizen) gaat in zijn recent verschenen laatste nummer van 2007 A. den Doolaard achterna. Biograaf Hans Olink, die zijn werk in 2009 hoopt te kunnen voltooien, brengt een redelijk bloemrijk verslag van zijn den Doolaard-excursie in Macedonië en Kroatie. Zo luidt Van den Doolaards typering van Macedonië, dat hij regelmatig bezocht: "Macedonië is een koorts die het bloed doorsuist en de ogen verhit tot zij een wereld zien waar geen plaats meer is voor liefde." Verder in De Parelduiker een vermakelijk verslag van de visite van de Franse kunstenaar-schrijver Jean Cocteau aan Amsterdam in 1946 bij de première van zijn film La Belle et La Bête in Tuschinski. De verslaggevers zijn onder de indruk: "zijn geheele verschijning is één en al leven, één en al beweging, en zoo watervlug is hij van woord en gebaar, dat men zijn eigen rhythme moet aannemen om hem volkomen te kunnen volgen, presto, prestissimo..." (Algemeen Handelsblad). Aandacht in De Parelduiker ook voor Pierre Kemp, Gerard Reve in Zuid-Afrika en een queeste van Mario Molegraaf naar dichter Omer Karel de Laey.
°°°Het tijdschrift Passionate moet het niet hebben van tafelspringerij. Het oogt rustig en beheerst, in een sobere, spacieuze lay-out. Inhoudelijk zijn er telkens ontdekkingen te doen, zoals in het januari/februarinummer, met Yolande Entius die de cover mag opsieren. Zij wordt geïnterviewd naar aanleiding van haar nieuwe roman Alleen voor helden. Ze doet een paar forse uitspraken: "Dat hele gedoe rondom vrouwenliteratuur is kortom gelul. Het lijkt mij vreselijk om daaronder geschaard te worden. Misschien zijn er meer vrouwen die in het hokje 'bekentenissenliteratuur in de categorie "braak maar raak" vallen maar het is flauwekul om daar alle vrouwelijke schrijvers onder te scharen. Als Medea bijvoorbeeld door een vrouw geschreven was, zou het als hysterisch omschreven zijn. En Evelien van Martin Bril zou kleinzielig zijn als het door een vrouw geschreven was, nu heeft niemand het daarover." Erik Brus herbeschouwt in Passionate verder 'Het ontregelende leven en werk van William S. Burroughs' in een stevig stuk met de titel: 'Dat is geen schrijven, dat is loodgieten.' (een uitspraak van Beckett over Burrough's cut-up methode). Coming man Walter van den Berg heeft een column in het blad, Hagar Peeters publiceert voor uit haar bundel Loper van licht.
°°°Het Franse tijdschrift Transfuge, cultureel magazine gewijd aan buitenlandse literatuur en film, heeft in zijn januari/februarinummer een diepgaand interview met Nobelprijswinnaar Imre Kertész (naar aanleiding van de verschijning van Dossier K.) en een uitgebalanceerd Pessoa-dossier. Ook aandacht voor Christopher Ransmayr, George Steiner, Alexandre Solzsjenitsyn en Cormac McCarthy, evenals voor non-fictie, in een vormgeving die telkens weer lichtjes wordt bijgestuurd.
°°°De Mededelingen van het Cyriel Buysse Genootschap XXIII zijn grotendeels opgehangen aan de onlangs verschenen biografie van Joris van Parys die intussen zelfs aan een tweede druk toe is. Elke van Nieuwenhuyze besteedt er een uitgebreide beschouwing aan en Van Parys zelf duikt op met een stuk over Henri Borel en Buysse én commentaar op 'ongecompliceerde antwoorden' in twee Buyssebrieven. Voorts wordt dieper ingegaan op Sursum Corda! (door Romain John van de Maele) en op 'de vrouwelijke drievuldigheid in het werk van Cyriel Buysse aan de hand van Tantes' (door Yvan de Maesschalk), evenals op het werk van Virginie Loveling. Afgesloten wordt dit corpulente, sinds mensenheugenis in roomkleurig omslag gevatte jaarboek met de even traditionele Kroniek waarin jaarlijks de Buyssekunde wordt opgelijst. De Mededelingen kosten 15 euro. Dit voorjaar komt bij Houtekiet een heruitgave uit van 't Bolleken van Buysse.
Tags: Periodiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-01-2008
Verwante berichten
Periodiek
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening