Belgische schrijfster Holocausthoax mag 24 miljoen euro royalty's houden

De Belgische Myriam Defonseca, die de compleet gefingeerde Holocaustautobiografie Misha. Survivre avec les loups (1997) schreef, heeft de juridische zaak gewonnen die haar voormalige Amerikaanse uitgeefster Jane Daniel tegen haar en haar ghostwriter Vera Lee had aangespannen, zo meldt Haaretz. Dat betekent concreet dat het duo - ondanks het feit dat het als "waarheidsgetrouw" voorgestelde boek volledig verzonnen is - zowat 24 miljoen euro aan royalty's mag houden. Een Amerikaanse rechter oordeelde nu dat de zaak verjaard was.
Misha Defonseca's boek uit 1997 werd vertaald in 18 landen, verfilmd door VĂ©ra Belmont in Frankrijk en wekte zelfs belangstelling bij de Walt Disneyfilmhuizen en Oprah Winfrey. Maar het zogenaamd "waargebeurde" verhaal over een Belgisch-Joods meisje dat op zoek gaat naar haar gedeporteerde ouders en daarbij door een roedel wolven wordt gevoed, bleek een hoax van formaat (zie ons DPM-bericht). Het was de Waalse krant Le Soir die eind februari 2008 Defonseca ontmaskerde als Monique De Wael, een Belgische, niet-Joodse vrouw afkomstig uit Brussel die haar ouders verloor nadat ze als verzetsleden waren opgepakt. Nadien bekende De Wael de mystificatie.
Toen haar voormalige Amerikaanse uitgever Jane Daniel de falsificatie vernam, probeerde zij een vroegere rechterlijke beslissing terug te draaien waarbij Defonseca (foto) en haar ghostwriter 32,4 miljoen dollar (24 miljoen euro) aan royalty's zouden opstrijken. Defonseca had de rechters immers voor het lapje gehouden, zo argumenteerde zij. Het juridisch getouwtrek is al geruime tijd aan de gang. Aanvankelijk, lang voor bekend was dat het om een mystificatie ging, had een rechter Defonseca 7,5 miljoen dollar en de ghostwriter 3,3 miljoen dollar aan royalty's toegekend, omdat Daniel "hidden profits" op de rug van de auteur had gerealiseerd en onvoldoende promotie maakte. Een andere rechter verdrievoudigde die bedragen nadat bleek dat Daniel en haar kleine uitgeverij Mt. Ivy Press de auteurs had misleid. Het was het hoogste bedrag ooit waartoe een uitgever werd veroordeeld.
De hogere rechter van de Middlesex Superior Court Judge argumenteerde zijn afwijzing van Daniels eis ook door te stellen dat de rechtszaak niet handelde over "het waarheidsgehalte van het boek", maar over "ongerechtigheden in het contract tussen schrijver en uitgever." Defonseca's misleiding en fraude zijn niet "het hart van de zaak". Uitgeefster Jane Daniel reageerde schamper: "De arme, arme Holocaustoverlever en de kwaadaardige uitgever die haar tot een slachtoffer maakte, dat is hoe het wordt voorgesteld in dit proces en dat is wat in de herinnering zal blijven." Op haar blog Bestseller! verzamelde Daniel de voorbije jaren bewijsmateriaal. Zojuist heeft ze ook een boek uitgebracht over de zaak.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-10-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening