Verfilming van Murakamiverhaal in de bioscopen

Onlangs verscheen in de Nederlandse bioscopen voor het eerst een verfilming van een verhaal van de intussen wereldwijd populaire Japanse auteur Haruki Murakami. All God's Children Can Dance is een bewerking van een verhaal uit de bundel Na de aardbeving (uitgeverij Atlas) van Murakami en vormt het regiedebuut van Robert Logevall. De plotline klinkt als volgt: "Kengo leeft in Los Angeles en is er heilig van overtuigd dat hij de zoon van God is, omdat zijn moeder hem dat altijd heeft verteld. Terwijl hij zijn dagen slijt in een kopieerwinkel en intussen zijn complexe gevoelens voor zijn vriendin probeert te ontrafelen, ziet hij een man die weleens daadwerkelijk zijn vader zou kunnen zijn en hij gaat hem achtervolgen."
In de hoofdrollen zijn onder meer Joan Chen (Lust, Caution), Tzi Ma (Rush Hour) en de debutanten Jason Lew en Sonja Kinski, de dochter van Nastasja Kinski, te bespeuren. Bij 8weekly staat een bespreking van de film: "De stedelijke vervreemding, terugkerend thema in Murakami's werk, heeft Logevall mooi opgepakt." Andere recensies spreken van "saai geneuzel" en beklagen zich over de traagheid van de film.
Op 11 december 2008 vindt in Rotterdam aan de Erasmusuniversiteit trouwens een lezingencyclus plaats over het werk van Haruki Murakami. Professor Ivo Smits (hoogleraar Taal & Cultuur van Japan en Korea, aan de Universiteit Leiden) situeert Murakami in de Japanse traditie en legt uit waarom het moderne urbane leven van de jongerencultuur) juist Japans is. Christine Otten (schrijfster, o.a. van De laatste dichters) vertelt over haar fascinatie voor Murakami’s werk en "hoe (jazz)muziek in zijn romans symbool staat voor de zoekende moderne mens in de metropool." Marleen Sleeuwits (kunstenaar en fotografe) vertelt over de verhouding van haar kunstwerken over de ‘niet-plekken’ in de stad met het werk van Murakami. Zij leest na afloop bij haar tentoonstelling in de Erasmus Galerij een aantal toepasselijke passages voor uit zijn romans. Het gesprek wordt geleid door Pieter Steinz (chef NRC Boeken).
In januari 2009 verschijnt in Nederlandse vertaling bij Atlas overigens Waarover ik praat als ik over hardlopen praat, een boek waarin Murakami, fervent marathon- en triatlonloper, praat over de invloed van de loopsport op leven en werk.
Bekijk hieronder de trailer van All God's Children Can Dance:

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-11-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening