V.S. Naipaul keert even terug naar Uganda

V.S. Naipaul (1932) is na 42 jaar teruggekeerd naar Uganda, zo meldt de krant The Monitor. Naipaul was uitgenodigd als juryvoorzitter van de Commonwealth Writer’s Prize, een reeks van literaire prijzen voor niet-Westerse schrijvers die in het Engels schrijven en die afgelopen week werd bekendgemaakt. In Uganda wil Naipaul ook research doen voor een boek over traditionele religie. Ook gaf hij er aan de Makerere University een lezing.
Het was aan diezelfde universiteit in de hoofdstad Kampala dat Naipaul in 1966 als gastprofessor was neergestreken. Tijdens een feestje daar leerde hij, toen al een gevestigd schrijver, de jonge Amerikaanse docent Paul Theroux (1941) kennen, het begin van een van de hechtste en vervolgens felst uiteengespatte literaire vriendschappen van de laatste jaren. Theroux dweepte in Uganda met Naipaul en noemde hem lange tijd zijn ‘mentor’. Samen bereisden ze grote delen van Centraal-Afrika. Theroux werd door Naipaul aangezet om (reis)boeken te schrijven. Maar de twee raakten later op een schrijnende manier gebrouilleerd, onder meer nadat Theroux tegen het boek A Bend in the River stemde in de jury van de Bookerprize. De ruzie resulteerde in het even cassante als briljante Sir Vidia’s Shadow (2001), waarin Theroux afrekent met de kleine, foute kantjes van Naipaul.
Naipaul werd geboren op Trinidad uit Indiase ouders. Op jonge leeftijd trok hij naar Oxford. De Britse schrijver, sinds 1990 Sir Vidia, schreef met A House for Mister Biwas (1961), A Bend in the River (1979) dat zich afspeelt in Zaïre, en Half a Life (2001) romans die zijn kosmopolitische – of zo men wil: koloniale – levensloop weerspiegelen. Ook voor zijn scherpe reisboeken trok hij de hele wereld rond. In 2001 kreeg hij de Nobelprijs. Onlangs verscheen zijn essaybundel A Writer's People. Ways of Seeing and Feeling, zie onze vorige bijdrage.
Tags: Britse literatuur, Nobelprijs
Geplaatst door Hans Cottyn op 22-03-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening