Tracy Chevalier: 'Auteurs zullen pen aan de haak hangen door boekpiraterij en internet'

Het Britse schrijversgild Society of Authors trekt bij monde van haar voorzitster, bestsellerauteur Tracy Chevalier, ten strijde tegen boekpiraterij en het gratis online plaatsen van boeken of grote delen ervan. In The Times ziet de schrijfster van The Girl with a Pearl Earring naar aanleiding van de discussie rond Google books, e-books en illegale drukken van Harry Potter parallellen met de muziekindustrie. Haar wel erg pessimistische voorspelling luidt dat auteurs uiteindelijk zullen stoppen met schrijven als er geen compensatie gevonden wordt voor de misgelopen verkoop. "Vooral de auteurs van boeken waar je even in en uit springt lijden, boeken die je niet helemaal moet lezen, poëzie, kookboeken, reisboeken, kortverhalen... Eventjes is het fantastisch voor de lezer, want die betaalt minder en minder. Maar op lange termijn zal het de informatie gewoon afbreken, want niemand zal nog schrijven. Iedereen in de sector wacht maar af wat de technologie zal brengen, maar dat is ook wat gebeurde bij de platenmaatschappijen."
Chevalier zegt dat het eeuwenoude model waarin auteurs door uitgevers worden betaald met een mix van voorschotten en royalty's erg onder druk staat. “Het is een dijkbreuk. We proberen de gaten te dichten met regels en wetten, maar we dienen radicaal te denken. We moeten evolueren en een totaal andere manier van betalen creëren, misschien door de inhoud gewoon voor iedereen vrij te maken, en apart betaald te worden." Ze ziet vier nieuwe bronnen van inkomsten: de regering, de zakenwereld, mecenassen en het publiek, en verwijst naar de negentiende eeuw, waar auteurs meer deelnamen in de winst (en het verlies) van uitgevers, of hun teksten tegen een vaste prijs verkochten.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening