Hevig opbod over literaire erfenis van Karl May

De literaire nalatenschap van Karl May (1842-1912), wereldwijd de meest gelezen Duitse schrijver, riskeert geveild en verspreid te worden, zo meldt Deutsche Welle. Het gaat onder andere om het originele manuscript van Winnetou IV, brieven, vroege edities, notities en partituren van May, die ook amateur-componist was. Ook de Villa Shatterhand in Radebeul, waar May een tijd leefde en werkte en waarin nu een museum is gevestigd, zit in de boedel.
In wat een poging lijkt om de prijs op te drijven, schermt May-uitgever en de huidige beheerder van de archieven Lothar Schmid nu met het dreigement alles te veilen. De regering van de deelstaat Saksen wil immers niet meer dan één miljoen euro voor de May-erfenis neerleggen, een bedrag dat na een expertise werd geopperd. Schmid van zijn kant is bereid alles te verkopen voor 15 miljoen, en vindt zelfs dat de documenten eigenlijk dubbel zoveel waard zijn. Hij baseert zijn vraagprijs opmerkelijk genoeg op wat de brieven van Kafka haalden. Schmid noemt Kafka wel een “geniaal auteur, maar toch een die veel minder vaak gelezen wordt dan May”. Maar Volker Wahl van het Thüringer Staatsarchiv, die de May-documenten onderzocht heeft, noemt die referentie nonsens. “Je kunt het Winnetou-manuscript niet met dat van Het proces van Kafka vergelijken, zoals je dat laatste ook niet met Goethes Faust afweegt.” Zie ook het bericht in De Standaard.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening