Briefwisseling tussen Ian Fleming en zijn typiste haalt 18.000 euro op veiling

De briefwisseling van Ian Fleming, de auteur van de James Bondverhalen, en zijn typiste Jean Frampton heeft op een veiling in Dorchester zowat 18.000 euro opgebracht, vijf maal meer dan de verwachte opbrengst, zo schrijft BBC News. Fleming had Jean Frampton begin jaren zestig als een soort eigen Miss Moneypenny ingehuurd om zijn 007-manuscripten uit te typen (zie ons eerder bericht). Geleidelijk steeg het vertrouwen van Fleming in Framptons capaciteiten en mocht ze ook opmerkingen maken over de plots. In één van de brieven (31 maart 1960) verzoekt Fleming haar om haar "scherpe geest" aan te wenden om zijn roman Thunderball uit 1961 "op te poetsen". Fleming was niet bepaald tevreden over het boek: "Alles waar jouw snelle oog op valt...is van harte welkom", zo schrijft Fleming. Ook bij Live and Let Die en The Man With the Golden Gun was ze betrokken. Fleming en Frampton hebben elkaar nooit in levende lijve ontmoet.
Groot-Brittannië doft zich dezer dagen op voor de grootscheepse viering van de honderdste verjaardag van Fleming op 28 mei, met een heleboel herdenkingen en evenementen. In het Imperial War Museum in Londen start een tentoonstelling over Fleming en zijn creatie 007, zie een virtuele voorsmaak en een ferm dossier in The Times. De expo loopt tot 1 maart 2009. Lees ook deze bespiegeling over Fleming, "tremendously interested in sex" en de (Bond)vrouw, eveneens in The Times. Flemings verleidingstactiek was vrij direct, naar verluidt: "Sex was a sort of sport: “He looked on women as a schoolboy does. They were remote, mysterious beings,” said one family friend. “You will never hope to understand them, but, if you're clever, you can occasionally shoot one down.”
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening