Tsjechische auteur Arnost Lustig krijgt Franz Kafkaprijs

De Tsjechische auteur Arnost Lustig (°1926) is uitgeroepen tot laureaat van de Franz Kafkaprijs, zo meldt AFP. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt door de Franz Kafkavereniging in Praag. Een panel van 15 vooraanstaande auteurs opteerde voor Lustig. De prijs heeft een waarde van 6.400 euro.
Lustig treedt hiermee in het voetspoor van de Franse dichter Yves Bonnefoy, die vorig jaar de prijs ontving. Eerdere winnaars zijn ook Elfride Jelinek, Harold Pinter, Philip Roth en Haruki Murakami. Een smet op het blazoen van de onderscheiding is echter dat Lustig zelf 'honorary president' blijkt te zijn van de Franz Kafkavereniging die de prijs uitreikt, zoals Literary Saloon terecht aanstipt.
De in 1926 uit joodse ouders geboren Lustig belandde tijdens de oorlog in Buchenwald en Auschwitz, maar kon ontsnappen. Later kon hij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog ontkomen uit een trein die hem naar Dachau zou brengen. In 1968 verliet hij het toenmalige Tsjechoslowakije. Zijn oeuvre is doordrenkt van de concentratiekampervaring. Zie dit oudere interview met Lustig in de Central Europe Review.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening