Schrijversboegbeeld van de 'negritude' Aimé Césaire (94) overleden

Op het Franse eiland Martinique is de Frans-Afro-Caraïbische schrijver en dichter Aimé Césaire overleden op 94-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de hoofstad Fort-de-France, zo meldt onder meer Libération. Césaire was er op 9 april met een hartkwaal opgenomen en zijn toestand was al de hele week kritiek.
Césaire wordt samen met de Senegalees Leopold Sédar Senghor, met wie hij studeerde, beschouwd als een van de boegbeelden van de cultuurfilosofische negritude-beweging, de voorloper van de Black Power in de jaren '60. Hij zette zich in voor de Afrikaanse culturele emancipatie en verdedigde de zelfstandigheid van de Afrikaanse samenleving.
Menselijke waardigheid en mensenrechten zijn constanten in zijn literair werk. Hij schreef onder meer de Tragedie van koning Christophe, het gedicht Notitieboek van de terugkeer naar mijn geboorteland en bewerkte The Tempest van Shakespeare voor het zwarte theater.
Césaire was ook een politieke en anti-koloniale voorvechter. Hij zetelde sinds 1946 in het Franse parlement als vertegenwoordiger van Martinique en was burgemeester van Fort-de France van 1945 tot 1983. Hij engageerde zich bij de communistische partij, maar verliet die in 1956 om de Parti progressiste martiniquais (PPM) op te richten, die onafhankelijkheid voorstaat van het eiland dat nog steeds een Frans overzees departement is.
De Franse president Nicolas Sarkozy prees Césaire als een "symbool van hoop voor onderdrukte volkeren via zijn strijd voor de erkenning van zijn identiteit en van de rijkdom van zijn Afrikaanse wortels. Hij was een groot humanist, waarin iedereen die gestreden heeft voor de emancipatie van volkeren in de twintigste eeuw zich herkent." Césaire krijgt een Franse staatsbegrafenis. Fort-de-France, de stad waar Césaire lange tijd burgemeester was, werkt aan een website ter ere van de dichter. Zie ook het dossier op TV5.org en de berichten in Le Nouvel Observateur en The International Herald Tribune.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening