Amerikaanse Pulitzer Prize toegekend aan Junot Diaz

In de Verenigde Staten zijn de prestigieuze Pulitzer Prizes uitgereikt. Ze gelden als zowat de belangrijkste Amerikaanse onderscheidingen voor onder meer journalistiek, muziek en literatuur. De Pulitzer Prize voor fictie gaat dit jaar naar Junot Diaz voor zijn internationaal warm onthaalde roman The Brief Wondrous Life of Oscar Wao. Ook genomineerd in deze categorie waren Tree of Smoke van Denis Johnson en Shakespeare's Kitchen van Lore Segal. Diaz wordt door de jury geprezen als een van de "opwindendste stemmen van deze tijd." De prijs is 10.000 dollar waard. Vorig jaar werd de Pulitzer Prize aan Cormac McCarthy en zijn apocalyptische roman The Road toegekend.
Voor non-fictie gaat de Pulitzer naar Saul Friedlander en The Years of Extermination: Nazi Germany and the Jews, 1939-1945. Bij de categorie poëzie werden twee Pulitzers toegekend aan Robert Hass voor Time and Materials en voor Philip Schultz met Failure. Bob Dylan kreeg verrassend een 'special citation' Pulitzer, voor "zijn diepe impact op de populaire muziek en de Amerikaanse cultuur, veruitwendigd in lyrische composities van buitengewone poëtische kracht".
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening