Antwerpse eredoctoraten voor Amos Oz en Frits van Oostrom

De Universiteit Antwerpen gaat op 6 mei eredoctoraten uitreiken aan de Israëlische schrijver Amos Oz en aan de Nederlandse historicus Frits van Oostrom, zo schrijft de Gazet van Antwerpen. Jaarlijks reikt de universiteit eredoctoraten uit in verschillende vakgebieden en krijgen een aantal personalia eredoctoraten voor algemene verdiensten. De Israëlische schrijver Amos Oz (°1939) is een van de belangrijkste Israëlische schrijvers en wordt vaak getipt als kanshebber voor de Nobelprijs Literatuur. Tot zijn bekendste boeken behoren Mijn Michael (1967), Black Box (1987) en de autobiografische roman Een verhaal van liefde en duisternis (2003). Hij is ook een pleitbezorger van een twee statenoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict.
De Nederlandse historicus Frits van Oostrom (°1953), professor in Utrecht en specialist Nederlandse middeleeuwse literatuur, ontvangt een eredoctoraat van het departement Taal- en Letterkunde. Tot zijn voornaamste boeken behoren Handgeschreven wereld (1992, samen met Dini Hogenelst), Maerlants wereld (1996, AKO literatuurprijs) en zijn eerste deel van zijn grote literatuurgeschiedenis van de Middeleeuwen Stemmen op schrift (De Nederlandse literatuur vanaf het begin tot 1300), zie ook http://www.stemmenopschrift.nl/.
Ook de afscheidnemende Antwerpse gouverneur Camille Paulus wordt gelauwerd met een eredoctoraat voor algemene verdiensten. Vorig jaar reikte de UA een eredoctoraat uit aan de Antwerpse stadsdichters.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-04-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening