Nazi-boekverbrandingen herdacht in Duitsland

In diverse Duitse steden hebben herdenkingen plaatsgevonden van de boekverbrandingen die het naziregime precies 75 jaar geleden, op 10 mei 1933, aanrichtte, zo meldt De Morgen. De toenmalige Propagandaminister Joseph Goebbels was de opzweper van deze zuiveringen, waarbij in Berlijn en later over geheel Duitsland 35.000 "on-Duitse" boeken in hoog oplaaiende torens van vlammen werden gegooid. De lijst van 130 verboden boeken bevatte werk van Sigmund Freud, Karl Marx, Thomas en Heinrich Mann, Leon Feuchtwanger, Bertolt Brecht, E.M. Remarque, Theodor Dreiser en Franz Kafka, maar ook van Jack London, H.G. Wells en Ernest Hemingway.
President Horst Köhler zei in een toespraak dat het slechts een kleine stap is "van het verbranden van boeken naar het verbranden van mensen", daarmee een uitspraak van Heinrich Heine uit 1820 parafraserend. Her en der werden passages voorgelezen uit de toendertijd verboden boeken. Op de Bebelplatz in hartje Berlijn, waar de meest beruchte boekverbranding plaatsvond, organiseerden de Humboldt Universiteit, het Spaanse Cervantes Instituut en de Duitse sociaaldemocratische partij toespraken en seminaries. Op de avond van 10 mei 1933 verwijderden studenten en professoren van de Berlijnse Kunstacademie boeken van ongewenste schrijvers uit de bibliotheek om ze vervolgens en public te verbranden. Köhler wees er trouwens op dat de academici destijds het voortouw namen. “Studenten en professoren leidden in de propaganda tegen wat zij als on-Duits beschouwden.” Zie ook het NOS-journaal.
AbeBooks stelde voor de gelegenheid een uitgebreid en boeiend achtergronddossier samen over boekverbrandingen doorheen de geschiedenis, met onder meer deze interviews met specialisten Matt Fishburn en Rebecca Knuth over de nazi-boekverbrandingen, én een pak links naar interessante boeken over het onderwerp én over bibliotheken in brand. [foto: 10 mei 1933 - boekverbranding op de Berlijnse Bebelplatz]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening