Ierse schrijfster Nuala O'Faolain (68) overleden

In Dublin is vrijdag jl. de Ierse schrijfster Nuala O'Faolain op 68-jarige leeftijd overleden aan longkanker, zo melden AFP/TV5 en RTé News. O'Faolain kreeg internationale bekendheid met haar herinneringen Are You Somebody? en Almost There, waarin ze haar eerste arme levensjaren beschreef in de jaren veertig en vijftig, als tweede kind in een rij van negen die haar alcoholische moeder ter wereld bracht. Vooral haar debuut Are You Somebody? veroorzaakte over de plas enige sensatie, maar brak bij ons niet veel potten. Haar roman My Dream of You belandde later op de Amerikaanse bestsellerlijsten.
Voor The History of Chicago May kreeg O'Faolain in 2006 in Frankrijk de Prix Fémina. Het is het verhaal van een jonge Ierse die haar land ontvlucht om in de Verenigde Staten een beruchte criminele te worden. Volgens haar Franse uitgever Sabine Wespieser legde O'Faolain zich in haar oeuvre toe op een ondervraging over "wat het betekent om een vrouw te zijn én ouder te worden en toch te verleiden." Ze reflecteerde over "overleven en verlangen en was een scherp waarnemer van de haar omringende wereld."
Nuala O'Faolain, die haar leven verdeelde tussen Ierland en New York, was jarenlang actief als journaliste bij de BBC en bij de Irish Times. Hier kun je een profiel over haar lezen. Zie ook The International Herald Tribune.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening