Fiscus vriendelijker voor Belgische schrijvers

Na een niet aflatende stroom van berichten waaruit de precaire pecuniaire situatie van Belgische en Nederlandse auteurs moet blijken, nu ook eens goed nieuws voor de schrijversportemonnee. De Belgische senaatscommissie heeft een wetsvoorstel goedgekeurd om schrijversinkomsten voortaan zonder uitzondering als roerende inkomsten te belasten en op die manier niet meer dan 15 procent af te houden. Het bericht komt van de Vlaamse Auteursvereniging en de Vlaamse Uitgeversvereniging, die al enige tijd gezamenlijk aan de kar trekken om het probleem van de fiscale behandeling van inkomsten uit auteursrechten, naburige rechten en wettelijke licenties wettelijk te regelen. Voorheen waren de Belgische schrijvers afhankelijk van de goede wil van de belastingcontroleur en konden schrijfwinsten worden gekwalificeerd als beroepsinkomsten (met een progressieve belasting), als diverse inkomsten (belast aan 33 procent) of als roerende inkomsten (belast aan 15 procent). Nu zal aan die onduidelijke situatie dus binnenkort een einde komen, als het voorstel ook door de de voltallige Senaat en Kamer zal worden goedgekeurd en in het Belgische Staatsblad verschijnt. De regeling betreft alle auteurs, zowel literaire als educatieve en wetenschappelijke. Opmerkelijk in het wetsvoorstel is dat de belasting zal gebeuren door wie de inkomsten aan de schrijver uitbetaalt, in de praktijk een uitgever of een beheersvennootschap. De regeling is voor het eerst van toepassing op de inkomsten van 2008, aanslagjaar 2009. De Vlaamse Auteursvereniging en de Vlaamse Uitgeversvereniging lieten weten "verheugd te zijn met het bereikte akkoord, dat hopelijk praktisch werkbaar zal blijken en voor rechtszekerheid zal zorgen voor zowel auteur als uitgever". (tekening Rob Nuijten]
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 14-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening