Geboortehuis Gerard Walschap wordt gesloopt

Het geboortehuis van de Vlaamse schrijver Gerard Walschap (1898-1998) gaat binnenkort tegen de vlakte. De gemeente Londerzeel heeft een sloopvergunning afgeleverd aan de eigenaars, zo staat te lezen in Het Laatste Nieuws. Het pand in het centrum van de deelgemeente Sint-Jozef is al geruime tijd in lamentabele staat en staat al zeven jaar onbewoond. Ook als er een nieuw gebouw komt, moet de gedenkplaat of een verwijzing naar de schrijver blijven.
In het huis waar Walschap in 1898 het licht zag, bestierden Walschaps ouders een winkel en een herberg en ook nadien bleef het een café. Nu is het al geruime tijd zwaar verkommerd.
De politici in Londerzeel redekavelen al langdurig over de bestemming van het pand. In 2002 drong de oppositie in de gemeenteraad erop aan het pand te kopen, maar de meerderheid, met burgemeester Jozef De Borger op kop, zag daar geen heil in vanwege "historisch en architecturaal van nul en generlei waarde". Later hing de sp.a een rouwkrans aan de woning en werd het stadsbestuur met de vinger gewezen omdat ze het pand niet wenste te beschermen: "Iedere Londerzelenaar weet dat men Gerard Walschap een ezelsstamp heeft gegeven omwille van zijn ideologie en filosofische overtuiging. Nu dient men hem een postuum een tweede toe", werd toen gezegd. (zie hier)
In een vorig jaar goedgekeurd en herzien Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) voor Sint-Jozef (waaronder ook het Walschapshuis valt) staat dat de gedenkplaat behouden blijft en er een link naar de schrijver moet blijven. Nu is er dus een sloopvergunning afgeleverd. De burgemeester is opgelucht: "Het is totaal in verval en een echte 'kanker' in het dorpscentrum aan het worden. Daarenboven begint de toestand van het huis ook naar de publieke veiligheid toe een probleem te vormen. Nee, dit zal het dorpsgezicht van Sint-Jozef zeker ten goede komen en door de bepalingen in het BPA is het zeker dat er blijvend naar Walschap verwezen wordt", zo zegt hij in de krant.
Intussen raakte bekend dat de Universiteit Antwerpen op 12 juni een Gerard Walschapkamer zal inhuldigen. De familie Walschap en het Gerard Walschapgenootschap stellen daarvoor voorwerpen uit de nalatenschap van de Vlaamse schrijver ter beschikking. Op 12 juni wordt een toespraak gehouden door Carla Walschap en leest Hilde Heijnen voor uit het werk van Walschap. Bij uitgeverij Wever & Bergh is zojuist trouwens een herdruk verschenen van Walschaps bekendste roman Houtekiet.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening