Levensparcours van Franz Kafka tentoongesteld in Literaturhaus München

Ter gelegenheid van de 125ste geboortedag van Franz Kafka (1883-1924) is in het Literaturhaus München zojuist een tentoonstelling geopend waarin dit icoon uit de wereldliteratuur aan de hand van opgedolven fotomateriaal in zijn tijd wordt gesitueerd. De literatuur over de auteur van Het proces, Het slot en De gedaanteverwisseling blijft maar aangroeien en steevast verschijnt daaruit het beeld van een schichtige, donkerogige en vertwijfelde man.
De Kafka-onderzoeker en literatuurprofessor Hartmut Binder heeft zich decennialang toegelegd op het verzamelen van beeldmateriaal over Kafka en zijn omgeving en laat daaruit een realistischer en iets vrolijker beeld oprijzen van de schrijver, zo melden de tentoonstellingsmakers. Zowat 150 beelden zijn nu te zien in München, grotendeels geput uit Binders boek Kafkas Welt Ausstellung en gekozen door Armin Kratzert. Ze tonen de familie en vrienden van de zo met alle vezels aan Praag verbonden Kafka, zijn reizen, zijn liefde voor het bier en de koffiehuizen en zijn zwemtochten in de Moldau. Er zijn ook beelden te zien van een merkwaardig televisie-interview met de boezemvriend van Kafka, Max Brod, die verhinderde dat Kafka's werk vernietigd werd, zoals hij dat zelf wenste. Hij praatte in 1967 over zijn nachtelijke dwaaltochten en wilde samenkomsten met Kafka. Ook zijn er beelden gecompileerd van Alice Herz-Sommer die in 2007 getuigde over Kafka's "mooie, bruine ogen" en vertelde dat hij "steeds omgeven was met de mooiste vrouwen." Er is ook een filmcollage te zien over het huidige Praag in het voetspoor van Kafka en zelfs grondplannen van Kafka's woning kunnen bestudeerd worden.
De Frankfurter Rundschau heeft een beschouwing over de tentoonstelling, die nog 3 augustus te bezichtigen is. Er is ook een begeleidend programma uitgedokterd. Zie overigens deze fraaie Kafkasite van Kafkaspecialist Rainer Stach, die binnenkort het tweede deel van zijn biografie presenteert, deze Kafkaesk-site en de al even goed gestoffeerde Kafkasite van de Universiteit van Bonn.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening