Arthur Rimbaud krijgt gedenkteken in stad Harderwijk

De Franse dichter Arthur Rimbaud (1854-1891) krijgt in het voorjaar van 2009 een gedenkteken in de Nederlandse stad Harderwijk, zo meldt De Stentor. Liefhebbers van de poëzie van Rimbaud hebben zich daar al enige tijd verenigd in een Arthur Rimbaud Comité, om zijn kortstondig verblijf in de stad in herinnering te brengen.
Rimbaud verbleef in het jaar 1876 precies 23 dagen in Harderwijk. Dat had zo zijn redenen: omdat hij naar het Verre Oosten wilde, had hij zich samen met 1.093 andere Franse huurlingen ingekwartierd in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger, dat militairen zocht om in Atjeh te vechten. In Harderwijk werd hij klaargestoomd voor zijn missie met onder meer "zwemles, onderricht in hygiënische regels en kennis van het wapen." Vanuit het Koloniaal Werfdepot in Harderwijk vertrokken de militairen, onder wie Rimbaud. Hij arriveerde aan boord van het schip "de Prins van Oranje" als fuselier van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger op Java. Maar na aankomst op 23 juli in Batavia, het huidige Jakarta, deserteert hij al op 15 augustus. Hij laat de Nederlandse kolonie achter zich op 30 augustus 1876. Pas later dook hij weer in Europa op.
De reis van Rimbaud die in Harderwijk begon, luidt de start in van zijn ontdekkingsreizigerschap en het einde van zijn 'carrière' als dichter, na Une saison en enfer. Van na de Harderwijkse periode zijn geen gedichten meer van Rimbaud bekend. Net dat gegeven wil het Arthur Rimbaud Comité in de schijnwerper plaatsen met een gedenkteken, zo zegt voorzitter Jos Kunne: "Harderwijk zie ik als een scharnierpunt in Rimbauds leven. De dichter had zijn meesterwerken geschreven. Hij was klaar met de literatuur. Hij werd wereldreiziger. Met het gedenkteken willen we het verblijf van Rimbaud in Harderwijk en zijn betekenis voor de literatuur levend houden." Zie meer informatie in dit bericht bij De Contrabas.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening