Surrealistisch Manifest van André Breton scheert hoge toppen bij Sotheby's

In Parijs is op een veiling bij Sotheby's het Surrealistisch Manifest van André Breton (1896-1966) onder de hamer gegaan. De enige gekende, nog complete versie van het manuscript ging van de hand voor 3,2 miljoen euro (zonder kosten), in een pakket met acht andere manuscripten van surrealismepaus Breton, zo meldt France 3. Daaronder bevond zich ook dat van het volgens de "écriture automatique" geschreven Poisson soluble (uitgeverij Simon Kra in 1924) met 32 teksten. Aanvankelijk werden de stukken apart op de veiling aangeboden, waarbij het beruchte manifest 740.000 euro haalde. Vervolgens startte Sotheby's de procedure van verkoop met zogenaamde "faculté de réunion" op, wat tot een nieuw opbod leidde.
Het geheel van teksten is uiteindelijk verworven door de Franse verzamelaar Gérard Lhéritier, de stichter van het Musée des lettres et manuscrits te Parijs. De man verklaarde zich achteraf "zeer, zeer gelukkig." "Mijn vrees was dat de negen manuscripten verspreid zouden geraken. Maar nu blijven ze verenigd én in Frankrijk en vanaf juni zullen ze te zien zijn in ons museum, in een speciale vitrine", zo beloofde Lhéritier. Kenners vermoedden vooraf dat de opbrengst van het Manifest tussen de 300.000 en 500.000 euro zou belopen, een bedrag dat dus flink overtroffen werd.
De Franse schrijver en kunstenaar Breton, groot orakel én vaak ook dwingeland van het surrealisme, publiceerde het geruchtmakende manifest van 21 pagina's in 1924. De nu geveilde versie is afkomstig uit de nalatenschap van de familie van Simone Collinet, Bretons eerste echtgenote.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening