Roep om eerste vrouwelijke Poet Laureate in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is een geanimeerd debat opgelaaid over de Poet Laureate, zeg maar de Britse dichter des vaderlands. De organisatrice van een van de belangrijkste Britse poëziefestivals dringt er op aan dat er nu eindelijk ook eens een vrouwelijke Poet Laureate wordt benoemd, zo schrijft The Independent. Sinds de functie in 1668 officieel in het leven werd geroepen en John Dryden zich de eerste Poet Laureate mocht noemen, voerden in de voorbije 340 jaar 22 mannelijke dichters de prestigieuze titel, waaronder zwaargewichten als William Wordsworth en Ted Hughes. Momenteel wordt de ceremoniële functie ingevuld door Andrew Motion, maar diens mandaat loopt volgend jaar af.
Chloe Garner van het Ledbury Poetry Festival heeft nu een dramatische oproep gericht aan de Britse bewindslieden én de koningin om dit door de eeuwen heen opgestapelde onrecht te herstellen. In een brief aan de Queen, premier Gordon Brown, Toryleider David Cameron en Culture Secretary Andy Burnham vraagt ze om ditmaal een vrouw te benoemen. De dame lanceert een campagne om de aanduiding te laten samenvallen met de start van het literaire festival in juli volgend jaar. "De procedure verhindert geenszins dat een vrouw wordt aangeduid. Er zijn verschillende uitstekende vrouwelijke dichters van alle generaties die in Groot-Brittannië schrijven en performen." Garner wijst erop dat dichteressen als Sylvia Plath, Christina Rossetti en Elizabeth Barrett Browning in het verleden stelselmatig over het hoofd werden gezien. "De vrouwelijke bijdrage tot de poëzie is systematisch ondergewaardeerd, zoals het geval is in diverse kunsttakken, terwijl er zo'n vrouwelijke poëziegiganten zijn geweest." In haar betoog merkt Cameron ook nog fijntjes op dat er nochtans wél koninginnen en een vrouwelijke premier is geweest in Groot-Brittannië, terwijl in de Verenigde Staten Clinton in de running voor het hoogste ambt.
De benoeming van de Poet Laureate - die bij allerlei officiële gelegenheden zijn dichtkunsten moet vertonen - gebeurt door de Britse regering, maar het selectieproces lijkt omgeven met enig mysterie. Critici noemen de procedure "arbitrair." Toen Ted Hughes overleed, wijzigde Tony Blair de procedure: de benoeming gold niet langer levenslang, maar voor tien jaar, waarna Andrew Motion werd benoemd. Hij zou het naar verluidt nipt gehaald hebben van de Schotse dichteres Carol Ann Duffy, die momenteel ook weer naar voren wordt geschoven.
Ook de namen van de dichteressen Lavinia Greenlaw (foto), Jackie Kay, Wendy Cope, Carol Ann Duffy, Fleur Adcock en Ruth Padel circuleren als mogelijke Poet Laureates.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening