Abram de Swaan ontvangt P.C. Hooftprijs

Vandaag, traditiegetrouw een dag na de sterfdag van P.C. Hooft, kreeg Abram de Swaan in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag de P.C. Hooftprijs uitgereikt. Abram de Swaan (1942), die politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Amerikaanse universiteiten Yale en Berkeley studeerde, schreef onder meer Amerika in termijnen (1968), Zorg en de staat (1989), Woorden van de wereld; het mondiale talenstelsel (2002) en de recente bundel essays over massaal geweld, Bakens in niemandsland. In 1973 promoveerde hij cum laude op het onderwerp coalitievorming. Hij werd hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en in 2002 Universiteitshoogleraar Sociale Wetenschap. In 2007 ging De Swaan op emeritaat. Hij was redactielid van het studentenblad Propria Cures en redacteur van De Gids. Voor NRC Handelsblad schreef De Swaan wekelijks korte stukken. In 1999 verscheen een bloemlezing uit zijn publicaties, De draagbare De Swaan.
De P.C. Hooftprijs voor Letterkunde (60.000 euro waard) behoort tot de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. Deze oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. De bekendmaking van de winnaar gebeurde al in december 2007 (zie ook hier). In de jury zetelden voor deze editie Dirk van Delft, directeur van Museum Boerhaave, columnist en hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke, columnist en universitair docent Amanda Kluveld, schrijfster en sociaal psycholoog Beatrijs Ritsema en publicist René van Stipriaan. Het juryverslag roemde “De Swaans onstilbare nieuwsgierigheid, die uiteindelijk de begrenzingen van zijn vakgebied verre te buiten gaat” als een van zijn grootste kwaliteiten. “Uit alles wat hij schrijft spreekt een grote maatschappelijke betrokkenheid, zonder dat hij op enige ideologische vooringenomenheid valt te betrappen.”
Op Literatuurplein.nl hadden Iris en Klaas Koppe met de wetenschapper een levendig interview: “Ik vind het fijn dat ik die literaire prijs gekregen heb omdat ik zo netjes schrijven kan, maar ik kom uit de hoek van de sociale wetenschap, zo kijk ik, dat is wat ik te vertellen heb. Dat is zo’n rijke achtergrond, daar kan ik nog een millennium mee voort.”
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 22-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening