Egyptische minister van Cultuur wil Joodse boeken verbranden

In Israël is grote opschudding ontstaan over de uitspraak van de Egyptische minister van Cultuur, Farouk Hosni (foto), dat hij “zelf Joodse boeken zou verbranden mocht hij ze in Egyptische bibliotheken aantreffen”, zo stond vorige week te lezen in The Israel News. De minister, die een goede kans maakt verkozen te worden tot secretaris-generaal van de Unesco, deed zijn uitspraak op 10 mei in het parlement van zijn land, na een vraag van een oppositielid. Als gevolg van zijn uitlating zou de nakende benoeming als leider van de VN-organisatie van cultuur, wetenschap en onderwijs heroverwogen kunnen worden. De zaak wordt door Israëlische diplomaten bijzonder ernstig genomen en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, zal de affaire hoogstwaarschijnlijk aankaarten op het komende topoverleg tussen Israël, Egypte, de Verenigde Staten, Palestina en Jordanië, binnenkort in Sharm-El-Sheik. Farouk Hosni (1938) is een abstract schilder die al in 1987 minister van Cultuur werd. Hosni zegt ondertussen dat zijn uitspraken in het parlement, die naar buiten werden gebracht door het Simon Wiesenthalcentrum, verkeerd zijn begrepen. “Het was een hyperbolisch antwoord in een discussie over bibliotheken in ons land. Op dezelfde dag zei ik op de Egyptische televisie dat Israëlische boeken moesten vertaald worden naar het Arabisch, om de Joden beter te begrijpen. Zij vertalen wel veel boeken uit het Arabisch en begrijpen ons veel beter.” Ook AFP via European Jewish Press besteedt nu uitgebreid aandacht aan de uitdeinende polemiek.
Dat Hosni zijn opmerkingen maakte op het moment dat in Duitsland de nazi-boekverbrandingen werden herdacht (zie ons eerder bericht), zal zijn kansen bij de Unesco alleszins niet verhogen.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 23-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening