Correspondentie en manuscripten van Arthur Schnitzler te kijk in Londen

In het Londense King’s College is een tentoonstelling geopend met manuscripten en brieven van de Joods-Oostenrijkse schrijver Arthur Schnitzler (1862-1931). Op de tentoonstelling wordt onder meer briefwisseling tussen Schnitzler en Freud, Rilke, Thomas Mann, Heinrich Mann, Theodor Herzl en Karl Kraus getoond. De omvangrijke collectie papieren van Schnitzler, meer dan 30.000 pagina’s, bevindt zich in de kluizen van de Cambridge University Library. Toen de nazi’s na de Anschluss in 1938 ook de boeken van “ontaarde” Joodse schrijvers in Oostenrijk begonnen te verbranden, gaf Schnitzlers weduwe alles aan Eric Blackall, die aan Cambridge studeerde en toen in Wenen was. Blackall regelde de overtocht van de manuscripten.
Schnitzler is nog het meest bekend gebleven als auteur van razend-instinctieve toneelstukken als Reigen, Liebelei en Professor Bernhardi die nog relatief vaak worden opgevoerd of bewerkt tot opera of film. De dokter-schrijver is in Groot-Brittannië geen vaak gelezen of bestudeerd figuur, ondanks het feit dat Stanley Kubrick zijn hypnotiserende film Eyes Wide Shut baseerde op diens Traumnovelle. Veel van de gearchiveerde documenten zijn tot nu toe ongelezen. Het is door de doctoraalstudent Lorenzo Bellettini dat ze nu voor het voetlicht komen. Belletini: “Schnitzler seksuele relaties hebben van hem een cliché gemaakt, maar als je wat dieper op zijn geschriften ingaat, begin je beter te beseffen dat dit maar één manifestatie is van zijn furieuze, obsessieve creatieve energie. Ik hoop dat door te kijken naar zijn vriendschappen met andere schrijvers, dichters, filosofen en politici er een ander aspect van zijn karakter naar boven komt.”
Uit conserveringsoverwegingen worden hoogwaardige reproducties van de documenten als facsimile getoond. De tentoonstelling loopt nog tot 26 juli in de Weston Room, Maugham Library & Information Services Centre, Chancery Lane, Londen. De toegang is gratis, mits het afdrukken van een ticket via de website van King’s College.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 26-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening