Hanif Kureishi noemt schrijfopleidingen de "nieuwe psychiatrische ziekenhuizen"

De Britse proza- en toneelschrijver Hanif Kureishi heeft in een publiek interview zwaar uitgehaald naar universitaire creative writing-cursussen. Op het Hay Festival in het Welshe boekendorp Hay-on-Wye noemde hij de opleidingen "de nieuwe psychiatrische ziekenhuizen", zo schrijft The Guardian. Kureishi, die zelf research associate is bij een creative writing-opleiding aan de Kingston University in Londen, spaarde de roede niet. "Wat opvalt wanneer je naar televisie kijkt en beelden ziet van een student die in de Verenigde Staten met een machinegeweer uit de bol gaat, is dat het altijd om een student uit een schrijfopleiding gaat."
Kureishi, auteur van onder meer The Buddha of Suburbia, My Beautiful Laundrette en The Black Album, kwam op het Hay Festival zijn recente roman Something to Tell You toelichten.
Kureishi sprak over zijn eigen ervaringen als lesgever: "Na mijn lessen zijn mijn studenten aan het eind altijd beter geworden, maar ook ongelukkiger." Hij zei dat schrijfcursussen bij studenten te zeer de hoop creëren op een succesvolle auteurscarrière. "Maar het woord "creatief" en "cursus" samen hebben een ontgoochelende bijklank", zo concludeerde Kureishi. Hij gaf toe dat hij elk van zijn studenten telkens precies hetzelfde cijfer gaf: 71 procent.
Een afgemeten Kureishi wond zich ook op over de altijd maar opnieuw opgelepelde kwestie over het autobiografische gehalte van zijn boeken: "Dat is zo'n domme vraag. Mensen willen altijd weten wanneer je opstaat of als je schrijft met het raam open of dicht of hoe je werktafel eruitziet." Met een sneer naar de fotoserie die The Guardian wekelijks brengt van schrijverskamers, orakelde Kureishi: "Ze komen langs om foto's te nemen van je schrijftafel of je werkkamer. Maar komen ze bij jullie wel eens langs om je werktafel te fotograferen? Nee, toch? Het is alsof het schrijftalent op je werktafel ligt." (de werkkamer van Kureishi is hier te zien). Kureishi voegde eraan toe dat als hij 's morgens aan zijn bureau aanschuift hij altijd weer bedenkt: "Waarom doe ik dit? Zal ik zelfmoord plegen?"
Kureishi onthulde tijdens het publieke interview nog dat hij zijn roman The Black Album tot een toneelversie zal bewerken voor het National Theatre.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening