Omstreden auteur Norman Finkelstein mag Israël niet binnen

De controversiële Joods-Amerikaanse politoloog en auteur Norman Finkelstein (1953) is afgelopen vrijdag de toegang tot Israël ontzegd, zo meldt The Chicago Tribune. Finkelstein werd op de Ben Goerionluchthaven in Tel Aviv tegengehouden en na ondervraging door de geheime dienst “vanwege veiligheidsredenen” op een vliegtuig terug naar de Verenigde Staten gezet. Finkelstein wilde doorreizen naar vrienden in het Palestijnse Hebron, maar zal nu wellicht tien jaar lang het land niet binnen kunnen. Finkelstein is een voorvechter van de Palestijnen en had eerder zelfs openlijk contact met Hezbollahmilitanten. De Joodse krant Haaretz waagt zich in het editoriaal Who’s afraid of Finkelstein? ondertussen aan een equilibristische bijdrage over de zaak. “De beslissing om Finkelstein te bannen schaadt meer de Joden dan hemzelf”, zo luidt het.
Finkelstein is bekend van het boek The Holocaust Industry (2000) waarin hij de dubieuze houding van zionistische Joden tegenover de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op de hak neemt. Ook met andere, voor Israël kritische boeken zoals Beyond Chutzpah (2005), geschreven in een directe en vaak virulente taal, heeft hij zich niet geliefd gemaakt. Finkelstein ging daarin stevig in de clinch met de Joods-Amerikaanse topadvocaat en Harvardprofessor Alan Dershowitz. Finkelstein was tot vorig jaar verbonden aan de DePaul University in Chicago, maar zijn mandaat werd daar na tien jaar niet verlengd, zie The New York Times. Volgens Finkelstein gebeurde dat na een lange beschadigingscampagne van de Joodse lobby.
In de lage landen publiceert Gie van den Berghe op zijn webstek Serendib regelmatig hoogst belangwekkende artikelen over Israël en de Holocaust, Finkelstein en andere (Joodse) kwesties. Van den Berghe werkt overigens aan De mens voorbij, een nieuw boek met “een kritische lofrede op de Verlichting”, dat in het najaar van 2008 moet verschijnen.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 27-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening