Gallimard op zoek naar schriftjes Jean-Paul Sartre

De Parijse uitgeverij Gallimard is verwoed op zoek naar de verloren notitieboekjes van de Franse schrijver en filosoof Jean-Paul Sartre (1905-1980) en heeft in het laatste nummer van Le Magazine Littéraire een ogenschijnlijk wanhopige oproep aan de lezer gelanceerd, zo meldt De Standaard. In 1939 werd de toen 34-jarige Sartre werd door het Franse leger opgeroepen om te dienen in de meteorologische afdeling in de Elzas. Hij had last met de hiërarchie in het leger en vond maar weinig aanknopingspunten met zijn collega’s in de kazerne. Daarom wierp hij zich op zijn notitieboekjes waarin hij soms tot twaalf uur per dag schreef. De schriftjes zijn maar heel gedeeltelijk als Carnets de la drôle de guerre uitgegeven, en geven het beeld van een zich oefenende schrijver en denker. In het Nederlands werden deze dagboeken gepubliceerd als Schemeroorlog (Privé-Domein nr. 107). Bij Verso verscheen in 1999 een Engelse vertaling ervan. De drôle de guerre of phoney war was de periode tussen september 1939 en mei 1940 waar de Europese legers massaal mobiliseerden en de politieke spanning tot een kookpunt kwam. Sartre gaf de aantekeningen mee aan een vriend die ze in 1943 op een trein liet liggen. Sindsdien zijn ze verloren. Gallimard hoopt nu dat ze alsnog boven water komen, om ze op te nemen in het volgende deel van de Pleiade-reeks, met de volledige teksten van de schrijver van L’être et le néant en La nausée. De grondlegger van het Franse existentialisme kreeg de Nobelprijs literatuur in 1964, maar weigerde die omdat hij vond dat geen enkel levend persoon geëerd kon worden. Zie ook Het Humanistisch Verbond, waar Theodor Holman de vooroorlogse teksten van Sartre opnam in "de humanistische canon": "Je ziet hoe hij zichzelf voor filosofische ideeën stelt, hoe hij zijn eigen wereld aan het scheppen is en geldende regels probeert te formuleren. Dat hij daarin faalt is eigenlijk niet belangrijk. Het proces van ontwikkeling is humanistisch en weinig boeken laten dat zo goed zien. En weinig dagboeken zijn zo goed geschreven, humoristisch en ironisch."
Overmorgen, 30 mei 2008, gaat aan de Université de Liège het colloquium ‘Les pensées 68: L’universalité en questions’ door, georganiseerd door de Belgische afdeling van de Groupe d’études sartriennes.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 28-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening