Nederlandse auteur J.J. Voskuil (81) overleden

De Nederlandse schrijver en volkenkundige J.J. Voskuil is afgelopen donderdag op 81-jarige leeftijd overleden, zo meldt onder meer NRC. Johan Jacob ‘Han’ Voskuil debuteerde in 1963 met de roman Bij nader inzien, over het studentenleven in het Nederland van na de oorlog. Het boek kreeg in 1991 een nieuw leven nadat het door Frans Weisz voor televisie werd bewerkt, in een scenario van Jan Blokker en Leon de Winter. Voskuil brak bij het grote publiek door met zijn zevendelige romancyclus Het bureau (1996-2000), over zijn jarenlange carrière bij het Instituut voor Dialectologie, Volks- en Naamkunde, het huidige Meertens Instituut. Voskuils hoofdpersonage Maarten Koning bekwaamde er zich in onverbiddelijke beschrijvingen van mensen die zijn werkvloer en leven doorkruisten. Van alle zeven delen samen verkocht Voskuil 400.000 exemplaren. Voor het derde deel, Plankton, ontving hij in 1998 de Libris Literatuurprijs. Het Bureau werd bewerkt tot een 475-delig hoorspel. Na Het Bureau publiceerde Voskuil nog (wandel)reisboeken en portrettenboeken, waarvan Onder andere uit 2007 het recentste is. Hij was ook de medeoprichter van de dierenrechtenvereniging Stichting Varkens in Nood en schonk het geld van de Libris aan deze organisatie.
Voskuil stierf op donderdag 1 mei in zijn huis te Amsterdam maar het nieuws werd pas vanavond bekendgemaakt. Hij wordt komende donderdag in Den Haag begraven. Volgens zijn echtgenote Lousje Voskuil Haspers, geciteerd in NRC, droeg de schrijver zijn ziekte “uitzonderlijk moedig en koos hij de dag van de arbeid uit voor een waardig einde aan zijn leven”. Elsbeth Etty noemt Voskuil in deze krant “een begenadigd waarnemer en stilist met een onbedwingbare behoefte rekenschap af te leggen over al zijn daden. Daaraan dankt de Nederlandse literatuur een serie prachtige en onnavolgbare romans”. Zie ook de Volkskrant en het bericht bij zijn uitgever Van Oorschot, die Voskuil omschrijft als “een aardig mens, een goede vriend, en een betrokken auteur”.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening