Grafqueeste naar Friedrich von Schiller eindigt in coup de théâtre

De saga omtrent de stoffelijke resten en het graf van de Duitse dichter en toneelschrijver Friedrich von Schiller (1759-1805) heeft een verrassende en - voor de toeristische diensten in Weimar - ontgoochelende wending gekregen. De restanten en meer bepaald de zogenaamde Schillerschedel die zich in zijn graf bevonden, hebben helemaal niets met hem vandoen, zo is na DNA-onderzoek in opdracht van de Klassik Stiftung vastgesteld, zo meldt AP. Het onderzoek werd voor de Duitse televisie gedramatiseerd in Der-Friedrich-Schiller-Code’. "We hebben geen enkele overeenkomst gevonden met het DNA van de mannelijke en vrouwelijke afstammelingen van Schiller", zegt Julia Glesner. De wetenschappers vergeleken het DNA van de schedels met dat van Schillers zuster, zoon en kleinzoon, wier lichamen voor het onderzoek werden opgegraven. Ook andere bewaarde beenderen en haarlokken van Schiller werden bij het onderzoek betrokken.
Al ruim een anderhalve eeuw wordt er geredekaveld over de schedels van Schiller. De dichter werd in 1805 aanvankelijk begraven in een massagraf in Weimar. De burgemeester van de stad besloot echter in 1826 om Schiller een eigen graf te bezorgen, waarbij 23 schedels werden opgedolven en onderzocht. Hij ging er na vergelijking eenvoudigweg van uit dat de grootste van Schiller was. De schedel werd daarna verenigd met de rest van het skelet en in een crypte in Weimar ondergebracht, vlakbij de tombe van Johann Wolfgang von Goethe. Latere deskundigen kwamen met een andere schedel voor de pinnen en in 1911 kwam Schillerexpert August von Froriep met nog een andere schedel op de proppen: volgens hem stond het onwankelbaar vast dat dit de échte Schillerschedel was. Na het DNA-onderzoek blijkt dat de aangetroffen resten van een heleboel verschillende mensen zijn, maar stuk voor stuk geen uitstaans met Schiller hebben.
De burgemeester van Weimar is bevreesd dat de ontknoping van de grafqueeste een domper zal zetten op het literaire toerisme in Weimar. De toeristische dienst is minder pessimistisch: "Het is alleen jammer dat Goethe nu naast een lege kist ligt." Zie ook al ons vorig DPM-bericht met tal van details over de zaak.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening