Cineast ontdekt onbekend journalistiek epistel van Arthur Rimbaud

De Franse dichter Arthur Rimbaud (1854-1891) blijft de literaire onderzoekers tot ontdekkingen en nieuwe naspeuringen aanzetten. De Belgische cineast Patrick Taliercio heeft zojuist een voorheen onbekende journalistieke tekst van de poète maudit ontdekt. Dat gebeurde tijdens research voor het maken van een documentaire film over Rimbaud, zo melden L'Express en de website ActuaLitté. Taliercio trof de tekst aan in de krant Le Progrès des Ardennes van 25 november 1870, in een exemplaar dat hij bij een bouquiniste op de kop tikte. Zijn aandacht was gewekt door het pseudoniem Jean Baudry, een van de schuilnamen die Rimbaud gebruikte toen hij ervan droomde om op zestienjarige leeftijd journalist te worden. Het betreft een "fantasie" met de titel Le rêve de Bismarck, geschreven tijdens de oorlog van Frankrijk tegen Duitsland: "Triomphant, Bismarck a couvert de son index l'Alsace et la Lorraine ! Oh ! sous son crâne jaune, quels délires d'avare ! Quels délicieux nuages de fumée répand sa pipe bienheureuse ! [...]" Biografen wisten dat Rimbaud teksten had gestuurd naar het dagblad, maar gingen ervan uit dat geen enkele gepubliceerd werd. Zelfs Rimbaud zelf leek niet op de hoogte van de verschijning van de tekst. De krant werd trouwens in een kleine oplage gedrukt en bijzonder weinig exemplaren overleefden de geschiedenis.
Rimbaudspecialisten dachten dat intussen alle teksten van Rimbaud wel boven water waren gekomen, maar Rimbaudbiograaf Jean-Jacques Lefrère vermoedt dat deze ontdekking erop wijst dat er nog teksten uit Le Progrès des Ardennes zouden kunnen opduiken. Het was 63 jaar geleden dat er nog onbekend werk van Rimbaud was aangetroffen.
De tekst staat integraal in PDF-vorm te lezen via de site arthurrimbaud.be (Le rêve de Bismarck) . Meer nieuws over de vondst via de krant L'Union. [foto cover Progrès des Ardennes: Patrick Taliercio]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening