Steun van Vlaams-Nederlands huis aan boekenprogramma VPRO-Canvas opgezegd

Het Vlaams-Nederlands huis deBuren trekt zijn steun terug aan het boekenprogramma dat VPRO en Canvas samen gaan maken en dat dit najaar in een eerste reeks van acht afleveringen op het scherm moet verschijnen. deBuren toonde zich eerst nochtans bereid om 100.000 euro in het programma te investeren, omdat de doelstellingen leken aan te sluiten bij de Vlaams-Nederlandse coöperatie die deBuren voorstaat.
Maar Dorian van der Brempt, directeur van deBuren, was ontgoocheld dat hij de details over het programma in de pers moest vernemen en daar kon lezen dat de presentatoren Jan Leyers en Leon Verdonschot worden (zie ons vorig bericht). Bovendien is hij het niet eens over de aanpak, zo zei hij in De Morgen. Volgens Van der Brempt is er een aanzienlijk verschil tussen een "boekenprogramma" zoals het nu wordt voorgesteld en een "literatuurprogramma" zoals initieel was afgesproken. "Het is duidelijk dat Canvas iets heel anders wil maken dan wat wij aanvankelijk hadden afgesproken. Ik begrijp dat het een spetterend en plezant programma over boeken moet worden. Daar hebben wij liever niets mee te maken. DeBuren had zich geëngageerd voor een literatuurprogramma. Niet voor een zoveelste entertainmentprogramma over boeken die vooral die verdienste hebben dat ze populair zijn.” Gevraagd om uitleg aan Canvasnetmanager Jan Stevens, kreeg Van der Brempt een mail waarop die de samenwerking met deBuren afblaast. Als reden spreekt Stevens over “wantrouwen vanuit de sector tegenover de capaciteiten van de openbare omroep en het medium televisie in het algemeen.”
Van der Brempt kraakt verder harde noten over de cultuurprogrammatie op tv en het boekenklimaat in Vlaanderen. "Deze week heeft het Vlaamse boekenvak de hitlijst van vorig jaar verkochte boeken vrijgegeven. Daaruit blijkt dat wij in Vlaanderen vooral belangstelling hebben voor strips en het kookboek S.O.S. Piet. Er is niets mis met S.O.S. Piet, maar als ik lees dat er van het nieuwe boek van Kader Abdolah in Nederland in één week meer dan 100.000 exemplaren worden uitgeleverd, denk ik dat er in Vlaanderen nog erg veel werk aan de winkel is. Het zou de ambitie van een openbare omroep moeten zijn om daar wat aan te veranderen." Van der Brempt is van plan de 100.000 euro die hij had voorzien voor het tv-programma nu te investeren in het eigen literatuurprogramma van deBuren, het vorige week van start gegane 'Belezen en goedgekeurd.'
Ironisch is dat het idee voor het gezamenlijke boekenprogramma net ontstond na een debatavond in het Vlaams-Nederlands huis deBuren. De steun van deBuren was wel enkel mondeling toegezegd en nog niet geconcretiseerd in een contract. De kosten van de achtdelige reeks worden op 300.000 euro geschat. "'We willen voor deze eerste reeks proberen te bewijzen dat we een project kunnen opzetten met de VPRO", reageerde Reinhilde Weyns, de netverantwoordelijke van Canvas in De Standaard. "Met twee partners is al moeilijk, laat staan met drie. We merkten dat er weinig vertrouwen was in onze aanpak. Bij deBuren is men bang voor spektakel, maar men kent de format niet." (foto Dorian van der Brempt)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening