Tahar Ben Jelloun en Patrick Rambaud opgenomen in Académie Goncourt

De Académie Goncourt, die jaarlijks begin november de belangrijkste Franse literatuurprijs Prix Goncourt uitreikt, heeft twee nieuwe leden verkozen. Het gaat om Tahar Ben Jelloun en Patrick Rambaud, beiden ex-laureaten van de Prix Goncourt, zo meldt Bibliobs. Zij volgen François Nourissier en Daniel Boulanger op, die ontslag namen om gezondheidsredenen. De opname van Jelloun en Rambaud kadert in een 'verjonging', nadat onlangs de noodzaak van een grondige hervorming van de hoogbejaarde Goncourtjury zich opdrong (zie onze eerdere berichtgeving)
De Frans-Marokkaanse schrijver Tahar Ben Jelloun (°1944) kreeg in 1987 de Goncourt voor La Nuit sacrée. Hij was lange tijd verbonden aan uitgeverij Seuil, maar zijn boeken worden nu uitgegeven door Gallimard. De successchrijver Patrick Rambaud, wiens Chronique du règne de Nicolas Ier niet uit de bestsellerlijsten is weg te slaan, ontving de prijs in 1997 voor La Bataille. Hij is onder dak bij uitgeverij Grasset.
De Goncourtjury bestaat verder uit Edmonde Charles-Roux (voorzitter), Bernard Pivot, Jorge Semprun, Françoise Chandernagor, Michel Tournier, Didier Decoin, Françoise Mallet-Joris en Robert Sabatier.
De traditionele aanmoedigingsprijs Goncourt de la nouvelle is door de Goncourtleden toegekend aan Jean-Yves Masson, voor Ultimes vérités sur la mort d'un nageur. [foto Tahar Ben Jelloun]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening