Italiaanse auteur Luigi Malerba gestorven

De Italiaanse schrijver, journalist en filmmaker Luigi Malerba (1927) is vandaag op 81-jarige leeftijd in Rome gestorven, zo melden La Stampa en Der Standard. Malerba was in 1963 medeoprichter van de ‘neo-avantgardistische’ Gruppo 63 en een van de belangrijkste moderne literatoren in Italië. Malerba, pseudoniem van Luigi Bonardi, wilde met gelijkgestemden als Umberto Eco en Carlo Emilio Gadda de grenzen van de traditionele literatuur aftasten. Bekende werken, die ook in het Nederlands verschenen, zijn onder meer de verhalenbundel De ontdekking van het alfabet (1963) en de romans De slang (1966) en Salto Mortale (1968), die drijven op grootstedelijke atmosfeer en zwarte humor. Anders dan Eco bleef Malerba ook in zijn latere werk de postmodernistische aanpak getrouw. Zijn thematiek werd lichtvoetiger en fantasievoller. Hij won in 1992 de belangrijke Italiaanse prijs Premio Viareggio voor zijn roman Le pietre volanti. In het Nederlands verschenen ook nog de romans De maskers (1997) en Ithaka voor altijd (1999), beide bij De Arbeiderspers.
In de jaren 1950 werkte de jonge Hugo Claus tijdens zijn verblijf in Italië mee aan films van Malerba. Claus leerde er zijn latere vrouw Elly Overzier kennen, die in de films van Malerba meespeelde. Zie ook deze obit in de Frankfurter Allgemeine.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-05-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening