Tien 'key facts' over Haruki Murakami

De Britse krant The Sunday Times heeft een mini-dossier samengesteld over Haruki Murakami met tien key facts over de Japanse cultauteur, die intussen wereldwijd door jong en oud in de armen wordt gesloten. Volgens de krant is Murakami momenteel "de meest succesvolle en invloedrijke cultauteur ter wereld." Intussen is zijn werk in veertig talen vertaald. Zijn vertaler Jay Rubin beweert dat Murakami lezen "changes your brain."
Ook bezit Murakami het vermogen om - zeker in Japan - de lezers te verdelen. Jongeren bewieroken en idealiseren hem, terwijl het Japanse literaire establishment hem vaak beschouwt als te westers, te zeer "pop" en "trashy". Zijn invloed op tal van schrijvers, filmers en popgroepen is intussen groot. De krant noemt onder meer Sofia Coppola en David Mitchell. Verder wordt in het overzicht ingegaan op zijn verleden als jazzclubuitbater, zijn gewrongen verhouding tot Japan, zijn liefde voor katten, zijn aha-erlebnis tijdens het kijken naar een baseballgame, de romantische aspecten van zijn werk, zijn passies voor lopen én muziek. Het dossier bevat voor de Murakamifans niet veel nieuws, maar is wel een goede appetizer voor wie nog niet vertrouwd is met zijn toch al immense oeuvre.
Dezer dagen verschijnt in het Engels What I Talk About When I Talk About Running, een geschrift waarin hij zijn passie voor marathon en lopen uit de doeken doet en en passant ook over zijn schrijfdiscipline uitweidt (zie ons eerder bericht). Het boek was dit voorjaar al in avant-première in het Duits verschenen en zal in januari 2009 in het Nederlands het licht zien. In het Nederlands is zojuist bij Atlas Dans, dans, dans uitgekomen, in een vertaling van Luk van Haute. De roman uit 1988 kan als een verlengstuk gelezen worden van De jacht op het verloren schaap, droom en werkelijkheid stuiteren tegen elkaar op of gaan onvermoede allianties aan. Zie deze recensie van Auke Hulst uit NRC.
Als achtergrond bij het werk van Murakami, valt ook ook A Wild Haruki Chase. Reading Murakami Around The World van Jay Rubin aan te raden, dat is aangevuld met essays van Murakami over vertalingen van zijn werk.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-07-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening