Michel Houellebecq en Bernard Henri-Lévy verrassen met gezamenlijk brievenboek

De steeds hardnekkiger geworden geruchten over een nieuw 'verrassingsboek' van de Franse auteur Michel Houellebecq dit najaar blijken te kloppen. Op 8 oktober verschijnt een brievenboek van Houellebecq met niemand minder dan de vermaarde filosoof Bernard Henri-Lévy. In het boek met de provocatieve titel Ennemis publics. Correspondance de Michel Houellebecq et de Bernard-Henri Lévy zullen de twee beroemdheden de degens kruisen over "literatuur, intimiteit, humor, hun ouders, de liefde en ook hun reputaties. Houellebecq zal naar verluidt hulde brengen aan Blaise Pascal en Bernard Henri-Lévy buigt zich ook over zijn herinneringen. Het 336 pagina's tellende boek is een co-editie van hun beide uitgevers Grasset en Flammarion.
De Franse pers spreekt intussen van een evenement zonder weerga en maakt zich op voor een stevige polemiek, ook omdat beide auteurs onverbloemd "hun voorkeur en hun afkeer" zullen uitspreken. "Als de briefwisseling tussen de glamourfilosoof en de "depressieve" romancier er in slaagt om de vijanden van beiden te verenigen, is het duidelijk dat het succes groot zal zijn", zo schrijft le Journal du Dimanche, dat het nieuws uitbracht.
In de Franse boekenpers werd al de hele zomer gespeculeerd over een nieuw boek van Michel Houellebecq tijdens dit najaar. De directrice van uitgever Flammarion Térésa Cremisi liet zich in juni, tijdens een voorstelling van het najaarsaanbod aan de Franse boekhandelaars, ontvallen dat er een mysterieuze publicatie binnen haar fonds op komst was. Bovendien was er sprake van een eerste druk van 100.000 exemplaren, iets wat enkel kon wijzen op een auteur met een grote naam. Sindsdien hield de Franse journalisten een ware klopjacht op de identiteit van de auteur. Steeds opzichtiger kwam Michel Houellebecq daarbij in het vizier. De voorbije weken pakten kranten- en weekbladen zelfs uit met onbevestigde berichten over een boek van Houellebecq met Carla Bruni. Op haar laatste cd prijkt een song op basis van een gedicht van Houellebecq. Anderen gokten op een boek van Houellebecq met zijn boezemvriend en schrijver Frédéric Beigbeder. Donderdag jl. sprak Le Figaro nog stellig van een boek van Houellebecq met Maurice G. Dantec. Niemand had evenwel het geringste vermoeden dat het om de alomtegenwoordige filosoof Bernard Henri-Lévy ging.
In Frankrijk ging onlangs Houellebecqs eigen verfilming van zijn roman La possibilité d'une île in première. De film kreeg vrijwel unaniem vernietigende recensies, zie ook hier.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-09-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening