Verzonnen Amerikaanse Holocaustherinnering vindt toch een uitgever

De gedeeltelijk verzonnen Holocaustherinnering van de 79-jarige auteur Herman Rosenblat, die door uitgeverij Berkley Books werd teruggetrokken toen bleek dat het verhaal aangedikt was, zou nu toch verschijnen bij een andere Amerikaanse uitgever, zij het evenwel onder het etiket van "fictie." Angel at the Fence, the true story of a love that survived zal uitkomen bij uitgever York House Press uit New York, meldt The Guardian.
Deze versie zal gebaseerd zijn op de verfilming van het boek onder de titel The Flower of the Fence. De productie gaat, ondanks de bekentenis van Rosenblat, dit voorjaar van start. De uitgeverij heeft een overeenkomst gesloten met de filmproductiemaatschappij om "de roman" te publiceren op basis van het filmscript.
Het boek zou "de feiten volgen" en de "artistieke waarde, ethische normen en sociale verantwoordelijkheid" in acht nemen, aldus de uitgeverij. Een woordvoerder van York House Press veroordeelde de persoonlijke aanvallen op Rosenblat nadat bleek dat zijn verhaal niet volledig klopte en omschrijft deze als een "wild" antwoord op "a credible, heart-wrenching, and verifiable account": "Overwogen onwaarheden zijn niet toegelaten, maar er is ook zoiets als motivatie en intentie. We geloven dat Rosenblats motivering zeer menselijk, begrijpelijk en vergeeflijk is. We beschikken niet over de expertise om te weten hoe Holocaustoverlevers omgaan met hun trauma. Ontkennen ze alles? Proberen ze zaken te vergeten? Rationaliseren ze of fantaseren ze zaken, vermengen ze fictie met waarheid?"
Rosenblats versie van de feiten was destijds in de talkshow van Oprah Winfrey geprezen als een krachtig en ontroerend liefdesverhaal. Rosenblat, die wel degelijk in een Duits concentratiekamp verbleef, heeft intussen toegegeven dat hij zijn herinneringen heeft verdraaid, nadat onderzoekers, familieleden en vrienden op talloze contradicties stuitten. Rosenblat verklaarde dat hij met zijn boek enkel maar "geluk en hoop wilde verspreiden onder de mensen. Mijn motivatie was om goed te doen." In Angel at the Fence vertelt Rosenblat, over zijn leven in Schlieben, een subkamp van Buchenwald en over zijn ontmoeting met zijn toekomstige vrouw Roma Radzicky. Rosenblat beweerde dat hij aan de praat raakte met Radzicky, een joods meisje uit een christelijke familie, dat vlakbij het kamp woonde. Dat gebeurde via de prikkeldraad waarlangs zij Rosenblat regelmatig voorzag van appels en brood. Maandenlang konden zij zo met elkaar contact houden, tot op het moment dat Rosenblat werd overgebracht naar een ander kamp. Ze verloren elk contact tot ze elkaar - tijdens een blind date in de jaren vijftig - opnieuw ontmoetten in New York, waarna hun liefdesaffaire oplaaide. Vervolgens huwden ze en eerder dit jaar en vierden ze zelfs hun 50ste huwelijksverjaardag. Maar onderzoekers wezen erop dat de structuur van het kamp en de veiligheidsmaatregelen van de SS een dergelijke ontmoeting compleet onmogelijk maakten. Bovendien bestaat er geen enkel getuigenis van andere kampbewoners over de feiten. Ook familieleden van Rosenblat hadden in de loop van de jaren ernstige vragen gesteld bij de waarheidsgetrouwheid van het verhaal.
De producent van de film Harris Salomon van Atlantic Overseas Production, zegt dat de nieuwe versie van het boek "ondanks zijn tekortkomingen lezers zal uitdagen, onderwijzen en inzicht bieden in de horror van de Holocaust. Het onmiskenbare feit is dat Herman Rosenblat een holocaustoverlever is." De agente van Rosenblat, Andrea Hurst, zegt dat noch zij noch Rosenblat betrokken zijn bij deze versie van het verhaal.
In deze merkwaardige zaak valt op dat de Amerikaanse amusementsindustrie coûte que coûte zijn 'verhaal' wil vrijwaren, en dat de historische waarheid kennelijk slechts bijzaak is, ja bijna als hinderlijk wordt afgedaan. (DL - foto Herman Rosenblat en Roma Radzicky)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-01-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening