WEBSITESTORIES # 1 - Jean-Philippe Toussaint lanceert modelwebsite over eigen oeuvre

De Belgische auteur en cineast Jean-Philippe Toussaint heeft een ronduit indrukwekkende website over zijn oeuvre. Het ziet ernaar uit dat Toussaint, auteur van onder meer Monsieur, La salle de bain, Faire l'amour en het recente La vérité sur Marie, hiermee een standaard heeft gezet voor wat een schrijverswebsite moet én kan zijn. Het is in ieder geval een ware fundgrube voor alle liefhebbers van zijn mild-ironische, af en toe melancholische en uitgepuurde oeuvre, dat intussen al vaak bekroond is, onlangs nog met de Prix Decembre.
De openingspagina bevat een wereldkaart, waarop de plekken oplichten waar het oeuvre van Toussaint zich heeft afgespeeld of waar het raakpunten mee heeft: Tokio, Parijs, Praag, Kanton, Frankfurt, Rome.... Verder klikkend komt men terecht op gedetailleerde pagina's over het werk van de auteur, in diverse talen. Lokale correspondenten, universitairen, vertalers, schrijvers en journalisten verleenden hun medewerking aan dit totaalproject zodat talloze achtergrondbijdragen op de site zijn samengebracht, die gedurig zullen worden aangevuld. Dat leidt tot een soort 'cartografisch Toussaint-universum' waarin het heerlijk grasduinen is en ook literatuurwetenschappers, die het werk van Toussaint bestuderen, hun gading zullen vinden
Via de legendarische foto waarop in neon de titels van de boeken van Toussaint op een gevel in het Chinese Kanton zijn aangebracht, kom je terecht in de archieven: de diverse manuscriptversies, kladschriften, werkplannen en filmpjes tijdens de schrijfarbeid. Licht egotistisch is dit project alleszins, maar eveneens bijzonder goed doordacht.
De volumineuze website werd onlangs door Toussaint met enige bombarie (en een wereldkaart) voorgesteld tijdens een literair festival op een oude marinebasis in Saint-Nazaire, dat nu omgebouwd is tot een cultureel centrum.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-11-2009
Verwante berichten
Websitestories
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening