Twee nieuwe romans van Philip Roth aangekondigd

De onvermoeibare Amerikaanse auteur Philip Roth (75) heeft, vijftig jaar na zijn debuut Goodbye Columbus, alweer twee nieuwe romans in de pijplijn zitten. Het gaat om respectievelijk zijn 30ste en 31ste boek. De eerste, korte roman verschijnt in de herfst en is getiteld The Humbling. De tweede, Nemesis, zal in 2010 het licht zien, meldt alweer The Guardian.
The Humbling zal het verhaal vertellen van een ouder wordende acteur, die "zijn magie, talent en zelfverzekerdheid" is verloren. Al zijn grote rollen - zoals Falstaff, Peer Gynt en Oom Wanja - "zijn opgegaan in lucht, ijle lucht, iets fundamenteels is verdwenen." Simon Axler, de acteur, wordt ook gegrepen door "een ongewoon erotisch verlangen", maar dat zuigt hem nog meer de diepte in. Roth ontmantelt in The Humbling, amper 112 pagina's dik, kennelijk alle illusies. Volgens de uitgever sluit het dan ook feilloos aan bij Roths recentste romans Exit Ghost en Everyman, waarin de slagschaduw van de dood alomtegenwoordig was.
In de tweede aangekondigde roman Nemesis, te verschijnen in 2010, grijpt Roth dan weer terug naar de historische fictie die hij bedreef in The Plot Against America. Het boek handelt over een polio-epidemie in de zomer van 1944 en het effect op een gemeenschap in Newark.
Na de dood van John Updike geldt Philip Roth als de grootste Amerikaanse levende schrijver en is hij een alom genoemd Nobelprijskandidaat. Hij werd vaak bekroond en kreeg onder meer drie PEN/Faulkner Awards, twee National Book Awards, de Pulitzer Prize, de National Medal of Arts en de Gold Medal in Fiction. Zie ook The New York Times.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 01-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening