Gedichten van Gerrit Komrij worden liederen

De Nederlandse schrijver en bloemlezer Gerrit Komrij gaat een cd maken. Uitgeverij De Bezige Bij komt dit najaar met het schijfje Komrij zingt. Dansen op spijkers. Komrij brengt daarop eigen gedichten ten gehore, die door Louis Gauthier (1981) op muziek zijn geplaatst, zo meldt het AD.
"Het sonore stemgeluid van Komrij inspireerde de jonge componist en producer", aldus de uitgeverij. "Gauthier weeft de gedichten zo ingenieus door de muzieklijnen, dat de po√ęzie klinkt als een lied", zo luidt het. De Bezige Bij komt deze maand ook nog met de beste 65 gedichten van Gerrit Komrij, ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag op 30 maart. De selectie van Victor Schiferli verschijnt onder de titel Er is geen vrijheid in de zandwoestijn. Er is ook nog een 'jubileumuitgave' voorzien van Komrij's Humeuren en temperamenten.
Intussen luistert Komrij vanavond het 'Uitgelaten Boekenbal' op met nieuw geschreven teksten voor Het carnaval der dieren van Camille Saint-Saens. In NRC stond zaterdag jl. een uitgebreid portretinterview van Gerrit Komrij, met Ilja Leonard Pfeijffer die bij de schrijver op bezoek toog in Portugal. Daarbij worden spijkers met koppen geslagen, onder meer over schrijverssubsidies. Komrij's uitspraken over voormalige Dichter des Vaderlands ("Ik vind dat hele Dichter des Vaderlandsgedoe ontaard in persoonlijke zakkenvullerij. Ik heb dat met verdrietige ogen aangezien. De functie is niet bedoeld om voor een astronomisch honorarium op te treden als een vorm van franje op wat voor avond ook. Daarom bleef het zo stil om Driek van Wissen: hij had het ontzettend druk") lokten alvast een weerwoord uit van Van Wissen, eveneens in NRC: "Kritiek op mijn optreden als Dichter des Vaderlands mag, maar leugens niet."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening