Twee nieuwe romans van Robert Bolaño ontdekt

In de nalatenschap van de Chileense auteur Robert Bolaño (1953-2003) zijn twee nieuwe romans ontdekt, zo meldt The Guardian op gezag van de Catalaanse krant La Vanguardia. De boeken zijn getiteld Diorama en Los sinsabores del verdadero policía (De moeilijkheden van een echte politieman). Ook zou tussen de nog maar pas geordende hoop documenten een zesde deel van de epische, vijfdelige laatste roman 2666 gevonden zijn, net als gedichten, dagboekfragmenten en ander verspreid proza.
Vijf jaar na zijn dood lijkt de Bolañomania pas echt goed los te breken. Vorig jaar werd ook al een andere roman, El Tercer Reich, "teruggevonden". Dat nieuws raakte niet toevallig bekend op de Frankfurter Buchmesse en zorgde daar voor enige buzz. Een en ander heeft te maken met het feit dat literair agent Andrew Wylie de nalatenschap recent van een Spaans literair agent heeft overgenomen (zie ons vorige bericht). De Engelse vertaling van 2666, begin dit jaar verschenen bij Farrar, Straus and Giroux, wordt quasi unaniem met lof overladen, en een tweede druk werd inderhaast besteld. Daarmee zijn van de titel al 75.000 exemplaren verkocht, voor een boek van bijna 1000 bladzijden een zeer respectabel aantal. Ook de Nederlandse versie bij Meulenhoff maakt na herhaaldelijk uitstel zeer binnenkort zijn opwachting. Recent moesten de weduwe van Bolaño en Wylie een hardnekkig gerucht over de vermeende heroïnedood van de schrijver ontkrachten (zie ons vorige bericht). Bij de recente ontdekking van de twee romans had Wylie geen commentaar.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 10-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening