Graham Swift brengt zijn archief onder in British Library

De British Library heeft voor 100.000 pond het archief verworven van de Britse auteur en Bookerprizewinnaar Graham Swift (°1949), met inbegrip van handgeschreven manuscripten, de drafts van zijn acht romans waaronder Waterland en Last Orders en tal van brieven. De correspondentie omvat onder meer brieven met de dichter Ted Hughes, met wie Swift destijds een gemeenschappelijke passie voor het hengelen deelde. Beide auteurs gingen regelmatig vissen in de river de Torridge in Devon, waar ze zalm en forel bovenhaalden. In hun correspondentie gaat het nauwelijks over literatuur: "Voor ons beiden was vissen een ontsnapping van de schrijftafel." In de brieven van Hughes aan Swift zit onder meer een kaartje uit 1998, enige maanden voor Hughes' dood, waarin hij zich erover beklaagt dat hij "voor het eerst in dertig jaar geen zalm in het vriesvak heeft liggen." Het toeval wil dat het archief van Swift in de British Library vlak naast dan van Hughes wordt ondergebracht.
Tegenover The Guardian omschreef Swift het vertrek van zijn archief naar de British Library (in 75 dozen en met een witte bestelwagen) "alsof je je lichaam aanbiedt aan de medische wetenschap terwijl je nog in leven bent": "Het was alsof ik het familiezilver van de hand deed. Vervolgens dacht ik, wel, ik leef nog en ben gezond en werkzaam - dus vervolgens voelde het aan als een geweldige opluchting, omdat je je niet langer zorgen hoeft te maken over wat er met de papieren gebeurt of dat ze verdwijnen in een brand of een overstroming." De kans is groot dat ook zijn latere manuscripten of archieven naar de British Library gaan. In de documenten bevinden zich verder ook brieven van en aan poet laureate Andrew Motion, en aan collega-Bookerprizewinnaars als Pat Barker, Kazuo Ishiguro en Michael Ondaatje.
Swift besloot zijn archieven van de hand te doen nadat hij werd benaderd door een Amerikaanse literaire agent, die opereert in opdracht van Amerikaanse universiteiten, zoals Austin, Texas, die hoogwaardige schrijversmanuscripten proberen te accumuleren. "Ik dacht dat het tijd werd om te beslissen wat er zou gebeuren met de zich opstapelende archieven, maar ik vond het geen leuk idee dat ze zover van huis zouden komen te liggen." Waarna de Londenaar met de British Library tot een overeenkomst kwam. De British Library meldt dat de papieren bijzonder netjes geordend zijn, maar dat losse aantekeningen voor romans ook op de achterkant van bijvoorbeeld enveloppes zijn gemaakt.
Graham Swift wordt alom beschouwd als een vooraanstaande figuur in de Britse romankunst van na de Tweede Wereldoorlog en verkreeg internationale bekendheid. In 1983 werd hij door het magazine Granta getipt als een van de Britse 'best young novelists', samen met auteurs als Martin Amis, Julian Barnes, Ian McEwan en Salman Rushdie. Swift kreeg de Guardian fiction prize voor Waterland in 1983 en de Booker Prize voor Last Orders in 1996. Zijn werk is in twintig talen vertaald.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening