Gerrit Komrij en Connie Palmen trekken zich terug uit Mechels literair festival

De zaak rond de literaire kanselrede van Erwin Mortier in Mechelen, die door kardinaal Danneels zou zijn verhinderd (zie bericht hiervoor), krijgt grotere proporties. Connie Palmen en Gerrit Komrij, twee andere geïnviteerde kanselredenaars, zien uit protest tegen het weren van Mortier af van deelname aan het festival. De Bezige Bij laat intussen weten "met verontwaardiging te hebben kennisgenomen van de in De Morgen geciteerde uitspraken van de woordvoerder van kardinaal Danneels over een eventueel optreden van schrijver Erwin Mortier." De uitgeverij stelt op basis van de uitspraken dat "uit een en ander pijnlijk duidelijk is dat kardinaal Danneels’ veto over Erwin Mortiers optreden in Mechelen rechtstreeks verband houdt met de felle kritiek die Mortier vorig jaar op Danneels uitte, naar aanleiding van diens uitspraken bij de zelfgekozen levensbeëindiging van Hugo Claus." De Bezige Bij schrijft verder dat ze "de namens kardinaal Danneels gedane uitspraken onverteerbaar acht." Andere kanselredenaars die hebben toegezegd voor het festival Stadsvisioenen zijn Tom Naegels en Bernard Dewulf. Zij hebben voorlopig hun deelname nog niet afgezegd.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening