Kardinaal Danneels zou Erwin Mortier van literair festival hebben geweerd

De Vlaamse schrijver Erwin Mortier zou geweerd zijn van deelname aan het festival Stadsvisioenen (21/3-21/6) in Mechelen, waar auteurs als Connie Palmen, Bernard Dewulf, Tom Naegels en Gerrit Komrij binnenkort een zogenaamde literaire kanselrede houden. Kardinaal Danneels hemzelf zou dat verhinderd hebben, meldt De Morgen. De kanselredes worden georganiseerd door Behoud de Begeerte en omvatten vier literaire redevoeringen in evenveel Mechelse kerken."Op basis van de uitspraken van de heer Mortier op de begrafenis van Hugo Claus leek het ons geen goed idee hem uit te nodigen", zegt de woordvoerder van de kardinaal, Hans Geybels daar. Mortier haalde vorig jaar hard uit naar Danneels, nadat die zich kritisch had uitgelaten over de euthanasie van Claus. Danneels zei toen onder meer dat Claus "het probleem van lijden en dood" had "omzeild", waarop Mortier in zijn rede bij het afscheid van Claus onder meer stelde 'dat Claus "postuum nog de les wordt gelezen door lieden voor wie hij steeds een heilzaam gebrek aan ontzag heeft vertoond". Hij sloot toen af met de woorden: 'Meneer de Kardinaal, schaam je'. Ook Tom Lanoye trok toen fel van leer tegen de Kerk (zie hier). Mortier zegt over zijn geannuleerde rede: "Dit illustreert nog eens dat als je de machtigen tegenspreekt, zij je zullen laten merken dat ze niet tegengesproken willen worden."
Op Radio 1 nuanceert woordvoerder Geybels: "Er is een werkgroep aangesteld om de kanselredes samen te stellen. DiƩ heeft beslist om Mortier niet te selecteren. Niet de kardinaal persoonlijk." Geybels noemt twee redenen waarom Mortier niet is gekozen. "Ten eerste is het een pastorale activiteit. Het is dus absoluut niet de bedoeling om daar een polemiek te starten. Ten tweede zochten we mensen die teksten geschreven hebben over vergeving, het thema van de avond. We moesten kiezen uit een hele poule van auteurs. Het is absoluut niet zo dat iemand geviseerd is geworden. De schrijvers die uiteindelijk zijn gekozen, zijn trouwens geen pilaarvreters."
Behoud de Begeerte zegt bij monde van Luc Coorevits dan weer "dat het probleem zich nooit gesteld heeft." "Erwin Mortier stond inderdaad op de eerste kandidatenlijst. We hebben hem gevraagd of hij een rede wilde houden over de gevolgen van het afnemen van religieuze kennis voor het savoureren van kunst. Daar had hij geen zin in. Hij wilde toen zelf iets doen over religie en geloof, maar dat paste niet in het programma." Mortier zegt dat hij "het eerste voorstel heeft afgewezen", maar "daarna nog wel degelijk in de race was. Het had Behoud de Begeerte gesierd als men meer op zijn strepen had gestaan." Mortier zal toch aanwezig zijn op Stadsvisioenen en gaat luisteren naar de redes, onder meer van Connie Palmen, "een goede vriendin": "Ik ben trouwens ook benieuwd wat Danneels te zeggen heeft."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening