Amerikaanse cultauteur James Purdy (94) is overleden

De Amerikaanse cultauteur James Purdy is op 94-jarige leeftijd gestorven in Englewood (N.J.) Zijn oeuvre vol bevreemdende verhalen en romans ontsnapt aan elke categorisering, maar iedereen was het erover eens dat zijn werk duister en vaak wild komisch was, aldus de New York Times en dat hij "een psychisch Amerikaans landschap van bedrieglijke onschuld, seksuele obsessies, geweld en isolement" schetste, met homoseksuele ondertonen en bizar handelende personages. Purdy schreef zowat twintig boeken, waaronder ook kortverhalen en toneelstukken. Zijn werk kreeg in dertig landen vertalingen, waaronder ook het Nederlands: zijn werk verscheen hier een tijdlang met eerder weinig florissante weerklank bij Athenaeum-Polak & Van Gennep (zie dit overzicht).
De in 1914 geboren Purdy volgde universiteit in Chicago en vervolgens ook in Pueblo in New Mexico en in het Spaanse Madrid. Hij werkte als tolk en gaf les aan de United States Information Agency in Europa. Hij debuteerde officieel in 1956 met 63: Dream Palace, gevolgd door Malcolm in 1959. Het taalgebruik in zijn romans scandaliseerde nogal wat critici, die onder meer spraken van "fifth-rate, avant-garde soap opera", maar meteen kreeg Purdy ook een schare trouwe lezers en verdedigers, waaronder Susan Sontag. Edward Albee maakte een (geflopte) toneelversie van Malcolm (zie hier). Tot zijn bekendste werken behoren The Nephew (1961), Eustace Chisholm and the Works (1967) en I Am Elijah Trush (1972).
"Mijn werk is wel eens vergeleken met een ondergrondse rivier die onopgemerkt door het Amerikaanse landschap vloeit", schreef hij zelf in deze autobiografische schets. Purdy beschouwde Herman Melville en Nathaniel Hawthorne als zijn voorgangers. Purdy's vaak hallucinante boeken kregen naderhand lof van uiteenlopende schrijvers als Edith Sitwell, John Cowper Powys, Dorothy Parker, Marianne Moore, Gore Vidal en Jerome Charyn. Hoewel zijn werk soms lange tijd geheel uit de publieke belangstelling wegdeemstert, blijkt hij af en toe weer ontdekt te worden. Purdy ging er altijd prat op dat hij tegen de haren in streek: "I don’t think I’d like it if people liked me,” zie hij tegen een interviewer. “I’d think that something had gone wrong.” De gezondheid van Purdy liet al geruime tijd te wensen over, zeker na een heupbreuk. In juni zouden zijn verzamelde toneelstukken (James Purdy: Selected Plays) verschijnen. Zie deze recensie van In een ondiep graf door Gerrit Krol uit 1996 en deze bio op de Literary Encyclopedia.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening