Evenement rond exilliteratuur in Oostende

Exil is een kernbegrip uit het interbellum, toen talloze schrijvers, intellectuelen, kunstenaars en componisten in Europa op de vlucht sloegen, weg van intolerante regimes en hun leiders Hitler, Mussolini of Franco. Ook in Oostende spoelden eind jaren dertig een aantal vooraanstaande Duitse schrijvers aan, waarover Mark Schaevers in Oostende, de zomer van 1936 (Atlas) heeft geschreven. Was Oostende toen een plek om te schrijven, te rusten, elkaar te ontmoeten, het laatste geld te tellen of eenvoudigweg te wachten op de oversteek van de grote plas? Het waren niet de minsten die er neerstreken: bohemien Joseph Roth (foto), de Oostenrijkse grootmeester van de melancholie; Stefan Zweig, Weens aristocraat, humanist en globetrotter; Egon Erwin Kisch, de razende Tsjechische succesreporter en de Berlijnse schrijfster Irmgard Keun. Op zondag 15 maart bouwen De Buren en Vrijstaat O vanaf 11 uur een dagprogramma uit rond deze auteurs en hun Oostends exil, onder leiding van Mark Schaevers, met Viviane De Muynck, Geert van Istendael, Benno Barnard en Paul Demets. Reserveren is aanbevolen voor dit gebeuren, dat plaatsvindt in De Droge Coo op de Zeedijk.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening