Krakers verdreven uit voormalige woning van Georges Simenon

De vroegere woning van de Belgische schrijver Georges Simenon (1903-1989) in Epalinges (Zwitserland) is een tijdlang bezet geweest door een tiental krakers van het collectief Pleine Lune die strijden voor "een alternatief voor het kapitalisme". Nadat de Italiaanse eigenaar van het huis een juridisch ultimatum aan de krakers had gesteld, die het huis sinds nieuwjaar bezetten, hebben ze woensdag de woning verlaten, meldt de Zwitserse krant Le Matin. De krakers brachten geen beschadigingen toe aan de 26 kamers en 21 telefoons tellende woning, die is uitgerust met een binnenzwembad. Ze "wilden het huis laten herleven, als herinnering aan een grote schrijver", zo zeiden ze nog.
De woning van Simenon in Epalinges, vlakbij Lausanne, stond twintig jaar leeg en werd vervolgens een tijdlang bewoond door zijn zoon John Simenon. Het kille huis, omgeven door een terrein van 40.000 vierkante meter, is destijds nauwletend ontworpen door Simenon himself en kreeg de bijnaam "la laiterie" of "la clinique" (zie dit portretinterview met Simenon uit Paris-Match uit 1973, over de doem die in het gesofisticeerde huis wel eens leek rond te waren). De huidige eigenaar wil op het perceel villa's bouwen en het gebouw omvormen, wat niet naar de zin is van de plaatselijke autoriteiten. Simenon woonde zowat dertig jaar in Zwitserland, eerst in het ch√Ęteau d'Enchandens, daarna in Epalinges en later in Lausanne, waar hij op 4 december 1989 overleed. (DL - foto van Simenon uit Paris-Match voor de woning in Epalinges, 1967)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening