Franse auteur Pierre Bourgeade (81) overleden

In Loches (nabij Tours) is woensdag jl. romancier, dichter, toneelschrijver, scenarist en fotograaf Pierre Bourgeade op 81-jarige leeftijd overleden, zo meldt AFP. Bourgeade stierf aan de gevolgen van kanker, zo liet zijn uitgever vrijdag weten.
Deze afstammeling van Jean Racine schreef een bijzonder oeuvre bijeen, dat in hoge mate schatplichtig is aan markies de Sade en Georges Bataille. Tijdens de jaren zestig veroorzaakte zijn werk wel eens schandaal. Zijn thema's cirkelden steeds weer rond erotiek, eenzaamheid, de onmogelijkheid van zelfkennis, het kwaad in de geschiedenis en de menselijke lotsbestemming en zijn boeken stonden vaak ook in het teken van de hésitation, de aarzeling. De periode 1936-1945 (met de Spaanse burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog) heeft veel sporen nagelaten in zijn oeuvre.
Tot zijn bekendste werken behoren Les Immortelles (1966) en voorts L’Armoire, Les Serpents, Le Camp en Sade Sainte Thérèse, naast het boek met de bijzondere titel: Le Football, c'est la guerre poursuivie par d'autres moyens. Zijn kinder- en jeugdherinneringen legde hij vast in La Rose rose (1968). Bourgeade schreef ook een batterij romans noirs, waarvan de succesrijkste Pitbull was en toneelstukken: Orden (1969) en Palazzo mentale (1974). Hij werkte mee aan Franse filmmagazines als L'Ecran français en Positif. Bourgeade, die bevriend was met Man Ray, verwierf eveneens faam met zijn zwart-wit naaktportretten. De productieve Bourgeade beschouwde een dag waarop hij niet geschreven had als een verloren dag. En zo zei hij ooit: "Le sexe et les événements politiques me fascinent. L’écrivain érotise le monde. Écrire est un acte politique. Je n’ai jamais été inscrit à un parti mais je me crois foncièrement un homme de gauche – d’extrême gauche." In het Nederlands verscheen van hem bij Goossens in 1994 Het boekenparadijs. Zie deze uitgebreide biografie op Biographie.net .
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening