Jury Prijs der Nederlandse Letteren 2009 bekendgemaakt

Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie heeft de jury voor de Prijs der Nederlandse Letteren 2009 ingesteld. De jury bestaat uit: Anne Marie Musschoot (voorzitter), emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, Universiteit Gent; Marion Bloem (foto), auteur, regisseur, beeldend kunstenaar; Yra van Dijk, recensent, docent moderne Nederlandse letterkunde, Universiteit van Amsterdam, Dirk De Geest, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, Katholieke Universiteit Leuven, Ismène Krishnadath, auteur, docent aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren in Paramaribo, Herman Pleij, emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde, Universiteit van Amsterdam en journalist en auteur Mark Schaevers.
De Prijs der Nederlandse Letteren gaat om de drie jaar naar "een auteur waarvan het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur." Na de weigering van Jeroen Brouwers om de prestigieuze prijs in 2007 te aanvaarden en de vervolgens ontstane polemiek over de hoogte van het bedrag, is die opgetrokken van 16.000 tot 40.000 euro. Jeroen Brouwers is van plan om in het eind deze maand te verschijnen essay Sisyphus' bakens (Atlas) geheel opening van zaken te geven rond de toekenning van de Prijs der Nederlandse letteren aan hem en de gebeurtenissen die daarop volgden (zie onze diverse eerdere berichten).
De prijs werd voor het eerst toegekend aan Herman Teirlinck in 1956, eerdere laureaten zijn Hella S. Haasse, Gerard Reve, Paul de Wispelaere, Harry Mulisch, Christine D'haen, Gerrit Kouwenaar, Hugo Claus, Lucebert, Maurice Gilliams, Willem Frederik Hermans, Marnix Gijsen, Simon Vestdijk, Gerard Walschap, Jacques Bloem, Stijn Streuvels en Adriaan Roland Holst. De ene keer overhandigt de Belgische koning de prijs, de andere keer de Nederlandse koningin. De prijs wordt in november 2009 uitgereikt in het Koninklijk Paleis in Brussel.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening